Linkovi

Holivudski studiji prekinuli pregovore sa glumcima


Glumci SAG-AFTRA štrajkuju ispred studija Netfliks, Los Anđeles, 26. septembar, 2023. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Glumci SAG-AFTRA štrajkuju ispred studija Netfliks, Los Anđeles, 26. septembar, 2023. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Razgovori između holivudskih glumaca i studija naglo su prekinuti, što je gotovo uništilo nade da će se uskoro završiti tromjesečni štrajk.

Studiji su saopštili da su obustavili pregovore o ugovoru, ističući da je jaz između dvije strane prevelik da bi se nastavak isplatio, uprkos ponudi koja je nedavno okončala štrajk scenarista. Sindikat glumaca osudio je taktiku "maltretiranja" studija i naveo da oni veoma pogrešno opisuju njihove ponude.

Drugog oktobra, prvi put od početka štrajka 14. jula, Udruženje glumaca i Američka federacija televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) nastavila je pregovore sa Udruženjem filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koje zastupa studije, servise za strimovanje sadržaja i produkcijske kompanije u pregovorima o štrajku.

Kada su pregovori sa piscima i scenaristima nastavljeni prošlog mjeseca, njihov štrajk je završen pet dana kasnije, ali sličan napredak nije postignut sa sindikatom glumaca.

Studiji su napustili razgovore nakon što su vidjeli najnoviji prijedlog glumaca u srijedu.

"Jasno je da je jaz prevelik, a razgovori nas više ne vode u produktivnom smjeru. Predlog SAG-AFTRA koštaće kompanije dodatnih 800 miliona dolara godišnje i stvoriće "nepodnošljiv ekonomski teret", navodi se u saopštenju.

U pismu poslatom članovima u četvrtak, Udruženje glumaca je navelo da je ta cifra precjenjena za 60 odsto. Sindikat je saopštio da su njegovi pregovarači "duboko razočarani" što su studiji prekinuli pregovore.

"Pregovarali smo sa njima u dobroj vjeri uprkos tome što su prošle nedelje predstavili ponudu koja je, šokantno, vrijedila manje nego što su predložili prije početka štrajka", navodi se u pismu.

Glumci su u štrajku zbog pitanja koja uključuju povećanje naknade za programe na striming platformama i kontrolu korištenja njihovih slika generisanih vještačkom inteligencijom.

AMPTP je insistirao da su ponude udruženja bile velikodušne, kao i dogovori koji su okončali štrajk pisaca i ranije ove godine donijeli novi ugovor za reditelje.

Međutim, u pismu sindikata glumcima piše da kompanije "odbijaju da zaštite izvođače od zamjene vještačkom inteligencijom, odbijaju da vam povećaju plate u skladu sa inflacijom, i odbijaju da dijle mali dio ogromnog prihoda koji im vaš rad donosi."

Od početka, razgovori glumačkog udruženja nisu imali ništa slično sa zamahom koji je izazvao maratonske noći i vikende tokom štrajka pisaca i koji su i doveli do okončanja štrajka. Glumci i studiji su uzeli nekoliko dana odmora nakon toga, i nije bilo izvještaja o značajnom napretku, uprkos tome što su bili direktno uključeni šefovi studija uključujući Dizni i Netfliks.

Međutim, pisci su imali sopstveni loš početak u pregovorima. Mjesec dana prije uspješnih razgovora, prvobitni pokušaj da se ponovo počne završen je poslije samo nekoliko dana.

Članovi Američkog udruženja scenarista su u ponedeljak skoro jednoglasno glasali za ratifikaciju novog ugovora.

Njihovi lideri su opisali dogovor kao postizanje većine onoga što su tražili kada su počeli da štrajkuju skoro pet mjeseci ranije.

Proglasili su prekid štrajka i poslali scenariste nazad na posao, 26. septembra.

Noćne emisije vratile su se u etar za nedelju dana, a uskoro će i druge, uključujući "Subotom uveče uživo“.

Ali bez glumaca, produkcija filmova i emisija sa scenarijima, biće na pauzi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG