Linkovi

Potpredsjednica Kamala Harris: Odgovornost za smrt Alekseja Navalnog snose ruske vlasti


APTOPIX Germany Russia Navalny Obit
APTOPIX Germany Russia Navalny Obit

Vijest o smrti Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji izazvala je val osude ruskih vlasti u svijetu. Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris na taj način je otvorila svoj govor na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Reakcije na smrt Alekseja Navalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

"Prije nego što počnemo - svi smo upravo dobili izvještaje da je Aleksej Navalni umro u Rusiji. Ovo je, naravno, užasna vijest i radimo na tome da dobijemo potvrdu. Molim se za njegovu porodicu, uključujući njegovu suprugu Juliju, koja je sa nama danas. A ako se to potvrdi, to će biti još jedan dokaz Putinove okrutnosti, bez obzira koju verziju ponudili. Da budemo jasni: ruske vlasti su odgovorne. O tome ćemo govoriti kasnije."

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji boravi u Minhenu, izjavio je u petak da su ruske vlasti odgovorne za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Njegova smrt u ruskom zatvoru i strah jednog čoveka samo naglašavaju slabost i trulež u samom srcu sistema koji je Putin izgradio“, rekao je Blinken na marginama Minhenske bezbednosne konferencije u Nemačkoj.

Razgovaraćemo sa mnogim drugim zemljama koje su zabrinute zbog situacije sa Aleksejem Navalnim, posebno ako se ovi izvještaji potvrde“, rekao je Blinken.

“Ako su ovi izvještaji tačni, naše saučešće izražavamo prema njegovoj supruzi i njegovoj porodici”, dodao je državni sekretar.

XS
SM
MD
LG