Linkovi

Ko je bio Aleksej Navalni i šta je govorio o Rusiji i Putinu?


Alexei Navalny
Alexei Navalny

Aleksej Navalni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, preminuo je u petak nakon što se srušio i izgubio svest u zatvorskoj koloniji severno od Arktičkog kruga gde je služio dugogodišnju kaznu, saopštila je ruska zatvorska služba.

Vođa opozicije

Četrdesetsedmogodišnji Navalni je postao vodeća ličnost među rascjepkanom ruskom opozicijom.

Pristalice su ga smatrale ruskom verzijom južnoafričkog Nelsona Mendele koji će jednog dana biti pušten iz zatvora da bi vodio zemlju.

Mnogi u ruskim opozicionim krugovima su mu se divili jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje se liječio od, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru.

Uspon

Bivši advokat, Navalni se proslavio blogovima koji su razotkrili, kako je rekao, ogromnu korupciju u ruskoj eliti, opisujući Rusijom kako vladaju "lopovi i lopovi".

Učestvovao je u ruskim nacionalističkim marševima 2000-ih. Pozivi na ograničenja imigracije i kritike zbog onoga što su neki smatrali njegovim pretjerano nacionalističkim stavovima doveli su do njegovog izbacivanja iz liberalne opozicione partije Jabloko 2007.

Ismijavao je elitu predsjednika Vladimira Putina i razotkrio dio raskoši životnog stila visokih zvaničnika, koristeći internet, pa čak i bespilotne letjelice da ilustruje ono što je opisao kao njihovu ogromnu imovinu i luksuznu imovinu.

Kada su u decembru 2011. počele demonstracije protiv Putina, nakon optužbi za krađu glasova, on je bio jedan od prvih uhapšenih vođa protesta.

Navalni je dugo prognozirao da bi Rusija mogla da se suoči sa seizmičkim političkim previranjima, uključujući revoluciju, jer je rekao da je Putin izgradio krhki sistem lične vladavine koji se oslanja na poltronstvo i korupciju.

Šta kaže Kremlj?

Kremlj je saopštio da je Putin obaviješten o smrti Navalnog.

Kremlj je odbacio navode Navalnog o rasprostranjenoj korupciji i Putinovom ličnom bogatstvu. Pokret Navalnog je zabranjen i većina njegovih saradnika pobjegla je iz Rusije i sada živi u Evropi.

Ruski zvaničnici su Navalnog proglasili ekstremistom koji je bio marioneta američke obavještajne agencije CIA za koju kažu da namjerava da pokuša da posije seme revolucije kako bi oslabila Rusiju i učinila je državom zavisnom od Zapada.

Policija privodi Navalnog u Moskvi u maju 2012. (Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev)
Policija privodi Navalnog u Moskvi u maju 2012. (Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev)

Navalni je nebrojeno puta privođen zbog organizovanja javnih skupova i više puta je gonjen po optužbama za korupciju, pronevjeru i prevaru. On je rekao da su optužbe i osude politički motivisane.

Navalni je dobio dodatnih 19 godina u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbjeđenjem koja mu je dodata na presuduu krivičnom predmetu za koji je rekao da je napravljen da natjera ruski narod u političko potčinjavanje.

Trovanje

U avgustu 2020. Navalnom je pozlilo na letu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu. Pilot je prinudno sletio, spasivši mu život, a Navalni je prebačen u Berlin, gdje je liječen od dejstva neurotoksina za koji su njemački vojni testovi pokazali da se radi o novičoku, otrovu razvijenom u Sovjetskom Savezu.

Putin je odbacio zajedničku medijsku istragu u kojoj se navodi da je identifikovan tim ubica iz ruske službe bezbjednosti FSB. „Da je neko htio da ga otruje, dokrajčili bi ga“, rekao je on.

Porodica

Žena Alekseja Navalnog zove se Julija, imaju kćerka Dariju i sina Zahara.

Šta je govorio Navalni?

O ratu u Ukrajini:

„Ovo je glupi rat koji je započeo vaš Putin“, rekao je Navalni apelacionom sudu u Moskvi putem video linka iz kaznene kolonije 2022. „Ovaj rat je izgrađen na lažima“.

„Jedan ludak je zario svoje kandže u Ukrajinu i ne znam šta hoće da uradi sa tim – ovaj ludi lopov”.

O PUTINU:

„Korupcija je temelj savremene Rusije, ona je temelj Putinove političke moći“, rekao je Navalni Reutersu u intervjuu 2011.

O Rusiji:

“Nekada je veliki ruski pisac Lav Tolstoj opisao strukturu vlasti u Rusiji: 'Zlobnici koji su opljačkali svoj narod okupili su se, regrutovali vojnike i sudije da im obezbjeđuju te orgije, a sada prave gozbu'. Ova briljantna fraza upravo opisuje šta se dešava u našoj zemlji“.

On je 2023. kritikovao rusku elitu zbog njene podmitljivosti, izražavajući mržnju prema onima za koje je rekao da su prokockali istorijsku priliku da se reformišu nakon pada Sovjetskog Saveza 1991.

Navalni sa ženom Julijom, ćerkom Darijom i sinom Zaharom u Moskvi u septembru 2019. (Foto: Vasily MAXIMOV / AFP)
Navalni sa ženom Julijom, ćerkom Darijom i sinom Zaharom u Moskvi u septembru 2019. (Foto: Vasily MAXIMOV / AFP)

On je secirao rusku postsovjetsku istoriju, uključujući naslijeđe najmoćnijih ličnosti iz 1990-ih koje su postale poznate kao reformatori koji su nastojali da postave temelje kapitalizma i oligarha koji su stekli ogromna bogatstva.

„Ne mogu da se suzdržim od toga da žestoko, skoro divlje mrzim one koji su prodali i protraćili historijsku šansu koju je naša zemlja imala početkom devedesetih“, rekao je Navalni.

O strahu i ambicijama:

„Zašto da se plašim?”, odgovorio je 2011. na pitanje o opasnostima od suprotstavljanja Kremlju.

Na pitanje Reutersa o njegovoj ambiciji, on se trgnuo, ali je rekao: „Volio bih da budem predsjednik, ali u Rusiji nema izbora“.

O smrti:

„Ako odluče da me ubiju, to znači da smo nevjerovatno jaki i da treba da iskoristimo tu moć i da ne odustajemo“, rekao je jednom za CNN. „Ne shvatamo koliko smo zapravo jaki”.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG