Linkovi

Lavina reakcija na smrt Alekseja Navalnog


Radnik farba grafite zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu 28. aprila 2021.
Radnik farba grafite zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu 28. aprila 2021.

Agencija Reuters skupila je neke iz lavine reakcija koja je popratila vijest o smrti ljutog protivnika Vladimira Putina, Alekseja Navalnog.

PORTPAROL KREMLJA DMITRI PESKOV

Peskov je rekao da je predsjedniku Vladimiru Putinu rečeno o smrti Navaljnog.

RUSKI ISTRAŽNI KOMITET

Komitet je saopštio da je pokrenuo proceduralnu istragu o smrti.

ZAMJENIK NAVALJNOG, IVAN ŽDANOV, NA X

Ždanov je rekao da bi rođaci Navaljnog trebali biti obaviješteni o njegovoj smrti u roku od 24 sata, ali nisu obavješteni.

UREDNIK RUSKIH NOVINA I LAUREAT NOBELOVE NAGRADE ZA MIR DMITRIJ MURATOV

Govoreći za Reuters, Muratov je nazvao smrt "ubistvom" i rekao da vjeruje da su uslovi u zatvoru doveli do smrti Navaljnog.

SAVETNIK ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST BIJELE KUĆE JAKE SULLIVAN, U INTERVJUU NPR

"Ako se to potvrdi, to je užasna tragedija. A imajući u vidu dugu i prljavu istoriju ruske vlade koja je nanosila štetu svojim protivnicima, to postavlja stvarna i očigledna pitanja o tome šta se ovdje dogodilo."

NJEMAČKA MINISTARKA VANJSKIH POSLOVA ANNALENA BAERBOCK, NA X

"Kao niko drugi, Aleksej Navaljni je bio simbol slobodne i demokratske Rusije. Upravo je to razlog zašto je morao da umre."

NJEMAČKI MINISTAR FINANSIJA CHRISTIAN LINDNER, NA X

"Aleksej Navaljni se borio za demokratsku Rusiju. Zbog toga ga je Putin mučio do smrti."

BRITANSKI PREMIJER RISHI SUNAK, NA X

"Ovo su strašne vijesti. Kao najžešći zagovornik ruske demokratije, Aleksej Navaljni je pokazao nevjerovatnu hrabrost tokom svog života."

FRANCUSKI MINISTAR STEPHANE SEJOURNE, NA X

"Aleksej Navaljni je platio životom svoj otpor sistemu ugnjetavanja. Njegova smrt u kaznenoj koloniji nas podsjeća na realnost režima Vladimira Putina. Njegovoj porodici, njegovim najmilijima i ruskom narodu Francuska izražava saučešće."

ŠVEDSKI PREMIJER ULF KRISTERSSON NA X:

"Užasne vijesti o Alekseju Navaljnom. Moje misli su sa njegovom porodicom i prijateljima. Ruske vlasti, i predsjednik Putin lično, odgovorni su za to što Aleksej Navaljni više nije živ."

PREDSJEDNIK VIJEĆA EU CHARLES MICHEL, NA X

"Aleksej Navaljni se borio za vrijednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale podnio je najveću žrtvu. EU smatra da je ruski režim isključivo odgovoran za ovu tragičnu smrt."

PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE URSULA VON DER LEYEN, NA X
„Duboko uznemirena i ožalošćena vijestima o smrti Alekseja Navaljnog. Putin se ne plaši ničega više od neslaganja sopstvenog naroda. Mračan podsjetnik o čemu se radi kod Putina i njegovog režima. Ujedinimo se u našoj borbi da zaštitimo slobodu i bezbjednost oni koji se usude da ustanu protiv autokratije."

GENERALNI SEKRETAR NATO-a JENS STOLTENBERG
Rekao je da je "duboko ožalošćen i uznemiren" izvještajima o Navalnijevoj smrti. "Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija treba da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti."

HOLANDSKI PREMIJER MARK RUTTE, NA X
Smrt Navaljnog "ilustruje neviđenu brutalnost ruskog režima. Navaljni se borio za demokratske vrijednosti i protiv korupcije. Morao je da plati svoju borbu smrću dok je držan u najsurovijim i najnehumanijim uslovima. Želim njegovoj porodici, voljenima i svi koji su se zajedno s njim borili za promjene u Rusiji mnogo snage."

BELGIJA PREMIJER ALEKSANDAR DE CROO, NA X
"Njegova tragična smrt ponovo naglašava zašto ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu. Rusija neće prevladati u Ukrajini. Naše misli su sa porodicom i prijateljima Navaljnog i svim hrabrim ruskim političkim zatvorenicima."

LATVIJSKI PREDSJEDNIK EDGARS RINKEVICS, NA X
"Šta god da mislite o Alekseju Navaljnom kao političaru, njega je brutalno ubio Kremlj. To je činjenica i to je nešto što treba znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima. Moje saučešće porodici i prijateljima."

ČEŠKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA JAN LIPAVSKY
"Još uvijek je slučaj da kak Rusija tretira svoju vanjsku politiku, tako i svoje građane. Ona se pretvorila u nasilnu državu koja ubija ljude koji sanjaju o boljoj budućnosti, poput Njemcova ili sada Navalnog - zatvoreni i mučeni do smrti zbog protivljenja Putinu. Počivaj u miru."

XS
SM
MD
LG