Linkovi

KOSOVO: Protesti zbog hapšenja četvorice muškaraca osumnjičenih za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića


Kosovo -- People of North Mitrovica gathered after police conducted an arrest operation in the case of Oliver Ivanovic, in North Mitrovica, November 23, 2018.
Kosovo -- People of North Mitrovica gathered after police conducted an arrest operation in the case of Oliver Ivanovic, in North Mitrovica, November 23, 2018.

Kosovska policija danas je uhapsila četiri osobe u Sjevernoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na sjeveru Kosova Olivera Ivanovića. Racija je sprovedena na četiri lokacije.

Četvorici uhapšenimah je određen pritvor od 48 sati a u dokumentu je Policija priložila i slike onog što je konfiskovano tokom akcije na sjeveru.

Iz Policije je saopšteno da su uhapšeni N.S., (rođen 1976.), M.R. (rođen 1993.), D.M. (rođen 1970.) i A.C. (rođen 1965.), te da se još traga za osobom M.R. (rođen 1978.).

U Sjevernoj Mitrovici je zasijedao krizni štab četiri opštine sjevernog Kosova - Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić.

Zahtjeva se ukidanje carina na srpske proizvode, oslobađanje uhapšenih građana Sjeverne Mitrovice ili da policija ponudi validne dokaze, sačuvanje mira i bezbjednosti, te održavanje mirnog jednosatnog protesta, saopšteno je iz kriznog štaba.

Takođe, rečeno je da će se jednosatni protesti održati u 12 sati u Rudaru kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u Opštini Leposavić, na prelazu Brnjak, u Zupču u Opštini Zubin Potok.

Kosovo -- Kosovo Serbs protest on the main Pristina - Raska road, November 25, 2018.
Kosovo -- Kosovo Serbs protest on the main Pristina - Raska road, November 25, 2018.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da ova policijska akcija nije povezana sa bilo kakvim političkim razvojem i da "država Kosovo i njena tela za sprovođenje zakona nikada neće biti usmereni protiv bilo koje etničke ili političke grupe".

Istovremeno, u Predsjedništvu Srbije održan je sastanak na poziv predsjednika Aleksandra Vučića zbog jutrašnje akcije u Sjevernoj Mitrovici. Sastanku prisustvuju direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

U jutarnjim satima u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se sirene za uzbunu. Situacija je trenutno mirna.

Kosovo -- Mayor of North Mitrovica Goran Rakic in North Mitrovica, November 23, 2018.
Kosovo -- Mayor of North Mitrovica Goran Rakic in North Mitrovica, November 23, 2018.

Predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić rekao je u izjavi za RSE da su specijalne jedinice ROSU "upale pod izgovorom da žele da sprovedu istragu povodom ubistva našeg sugrađanina Olivera Ivanovića".

"Upali su u stanove i bukvalno ih pretukli i odveli u nepoznatom pravcu. Radi se o sljedećim našim sugrađanima: Dragiši Markoviću, Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Saši Ćurčiću", kazao je Rakić.

Rakić je naveo da ih posebno "zabrinjava reakcija KFOR-a koji su u toku jučerašnjeg dana garantovali da neće dozvoliti da specijalne jedinice ROSU upadnu na Sjever".

On je pozvao građane na uzdržanost i smirenost te naveo da su najavljeni mirni protesti za podne povodom kosovskog uvođenja carina od 100 odsto Srbiji i BiH.

XS
SM
MD
LG