Linkovi

BiH neće Kosovu uvoditi kontra-mjere zbog carina od 100 posto


 Sajam u Prištini u aprilu 2018. Foto: Glas Amerike
Sajam u Prištini u aprilu 2018. Foto: Glas Amerike

Zamjenik premijera Enver Hodžaj, na svom nalogu na Twitteru, uvođenje carina od 100 posto obrazložio je "agresivnom kampanjom protiv Kosova".

Kako prenosi Tanjug, Endrit Šalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse sa 10 na 100 odsto, a taj prijedlog je podržao i premijer Ramuš Haradinaj. Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi) između Beograda i Prištine ne funkcioniše.

"Kosovo je dugo ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj prijedlog”, rekao je Haradinaj.

BiH poziva na ukidanje carina ali neće uvoditi kontramjere

U Bosni i Hercegovini, Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, pozvao je na ukidanje novouspostavljenih carina ali i izjavio da BiH za sada neće preduzimati nikakve kontramjere.

"BiH ne razmatra kontramjere jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Evropskoj komisiji da slučaj riješi na drugi način", kazao je Šarović za portal Klix.

Prema njegovim riječima uvođenje carina udar je na CEFTA sporazum - Sporazum o trgovini između zemalja regije potpisan 2006. godine.

Ekonomska razmjena između Kosova i BiH je, prema podacima Vanjsko - trgovinske komore BiH, u 2017. iznosila više od 160 miliona KM.

Veći dio oovog iznosa, oko 90 %, odnosi se na izvoz BiH u Kosovo, dok je u 2017. u BiH iz Kosova u BiH uvezeno robe u vrijednosti oko 15 miilona KM.

Tako bi u slučaju da se carine ne uklone, najpogođeniji bili BH izvoznici gvožđa i metala, mlijeka, drveta, farmaceutskih i proizvoda od ribe.

U Udruženju poslodavaca zaKlix su izjavili da carine smatraju političkim potezom, ali i da vjeruju da BH izvoznici mogu naći druga tržišta.

EU: Odmah ukinuti carine

Na ukidanje "političkih carina" pozvala je i Evropska Unia koja to očekuje od Kosova.

Evropska unija već duže vreme ne može da natjera dvije strane da se vrate za pregovarački sto u Briselu, a Kosovo u utorak nije primljeno u Interpol poslije opsežne kampanje od strane Beograda, ali i Prištine.

Ni Srbija neće uvoditi kontramjere

Poslije odluke Prištine Beograd je odmah reagovao sazivanjem sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a kako je ocijenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odluka Prištine je "najveći udar do sada .

"Srbija će reagovati mirno, racionalno i odgovorno i neće povući nikakve kontramere, jer ne želi da krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, niti CEFTA sporazum", rekao je Vučić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG