Linkovi

Edwaed Joseph: Implikacije ubistva Ivanovića zavise od identiteta počinioca


Edward Joseph
Edward Joseph

Posljedice ubistva Olivera Ivanovića zavisiće prije svega od etničke pripadnosti počinioca ubistva, odnosno pitanja da li je Srbin ili Albanac, ocijenio je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike analitičar Edvard Džozef sa Univerziteta Džons Hopkins.

"Kosovo je veoma polarizovano, a Mitrovica je žarište. Ako je Olivera Ivanovića, iz nekog razloga ubio neki Srbin, to znači da Albanci, koji su u napetom, neprijateljskom odnosu sa Srbima posebno na sjeveru, nisu umiješani. Ako je u pitanju unutrašnji srpski sukob, Albanci nisu umiješani i ne bi moralo da dođe do zapaljive reakcije.

Ipak, ako su Albanci umiješani, posledice su mnogo ozbiljnije. Onda ovo ubistvo dobija politčki karakter i postaje, kao što je predsjednik Vučić već rekao – "napad na cijelu srpsku naciju". Takvo osjećanje da su napadnuti bi dijelila cijela srpska zajednica. Ohrabrujuće je što je i predsjednik Tači jasno osudio ubistvo i rekao da će se raditi na tome da počinioci budu privedeni pravdi.

Vidimo da je ubistvo već imalo negativan uticaj kada je srpska delegacija napustila pregovore u Briselu. Posljedice su ozbiljne. Incident ovog tipa svakako podiže tenzije, kao i svaki incident na Kosovu međuetničkog karaktera.

To je bio slučaj sa nemirima 2004. i tenzijama 2012 poslije jednog incidenta na sjeveru kada je ubijen albanski policajac. Potencijal za eskalaciju tenzija je prisutan na Kosovu, to je realnost.

Oliver Ivanović je ikona, neko koga sam lično poznavao, vjerovatno najpoznatiji Srbin na Kosovu. Njegova smrt će uticati na sve na Kosovu a Srbi će pažljivo motriti na istragu i posebno - identitet počinilaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG