Linkovi

Hamas kaže da će nastaviti pregovore o prekidu vatre za ramazan


Gaza, 5. mart 2024.
Gaza, 5. mart 2024.

Palestinska militantna grupa Hamas rekla je u srijedu u saopćenju da će nastaviti pregovore preko posrednika dok ne postignu sporazum o prekidu vatre s Izraelcima.

"Pokazujemo potrebnu fleksibilnost kako bismo postigli sveobuhvatan prekid agresije na naš narod, ali okupacija još uvijek izbjegava prava iz ovog sporazuma", dodao je Hamas.

Pregovarači iz Hamasa, Katara i Egipta - ali ne i Izraela - u Kairu pokušavaju osigurati 40-dnevni prekid vatre u ratu između Izraela i islamističke grupe za muslimanski mjesec posta ramazan, koji počinje početkom sljedeće sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da je u rukama Hamasa hoće li prihvatiti dogovor o prekidu vatre u pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca, jer su delegacije održale treći dan razgovora bez znaka proboja.

Sporazum predstavljen Hamasu oslobodio bi neke taoce koje su palestinski militanti zarobili u napadu na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat, dok bi pomoć Gazi bila povećana kako bi se pokušala spriječiti glad jer bolnice liječe akutno pothranjenu djecu, a Hamas će dati popis svih talaca držanih u Gazi.

Palestinsko-izraelsko nasilje u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama često raste tokom tamazana, kao i neprijateljstvo prema Izraelu u arapskom i muslimanskom svijetu, stvarajući snažan poticaj liderima da postignu dogovor prije ramazana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG