Linkovi

Biden: Veoma opasno ako ne bude prekida vatre do Ramazana, na Hamasu je da prihvati sporazum


Gaza, 5. mart 2024.
Gaza, 5. mart 2024.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je na "veoma, veoma opasnu" situaciju ukoliko ne dođe do sporazuma o prekidu vatre u Gazi do Ramazana, dodajući da je na Hamasu da prihvati dogovor, dok se pregovori nastavljaju u Kairu, glavnom gradu Egipta.

Dok je američka vojska dostavila je vazdušnim putem drugi kontingent pomoći Gazi, Biden je također poručio savezniku Izraelu da „nema izgovora” za to što nije dozvolio više pomoći palestinskoj enklavi, gdje Ujedinjene nacije upozoravaju da se preti glad.

Bidenovi komentari su usledili pošto nezadovoljstvo Sjedinjenih Država raste, kako zbog Izraela i potrebe za pomoći u Gazi u kojoj raste broja poginulih civila, tako i zbog Hamasa zbog odugovlačenja prihvatanja sporazuma koji obuhvata oslobađanje talaca.

"Sada je u rukama Hamasa", rekao je Biden novinarima.

"Izraelci su sarađivali, ponuda o prekidu vatre je racionalna. Saznaćemo za par dana. Ali potreban nam je prekid vatre", kazao je Biden. "Mora da postoji prekid vatre jer Ramazan - ako dođemo u okolnosti da se ovo nastavi do Ramazana, situacija u Izraelu i Jerusalimu bi mogla da bude veoma, veoma opasna."

Ramazan će početi 10. ili 11. marta, u zavisnosti od kalendara. Biden nije precizirao, ali su SAD prošle nedjelje pozvale Izrael da dozvoli muslimanima da se mole u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom Ramazana, nakon što je krajnje desničarski ministar predložio da se Palestincima zabrani dolazak na okupiranu Zapadnu obalu.

Demokrata Biden se suočava sa oštrim političkim pritiskom u izbornoj godini zbog podrške Izraelu usred porasta broja poginulih civila u Gazi, koji je tamošnje Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa procijenilo na 30.631, uglavnom žena i djece. Hamasovo Ministarstvo prilikom objavljivanja podataka ne pravi razliku između civila i boraca.

Rat u Gazi je počeo 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija označavaju kao terorističku, upali u južni dio Izraela, ubili 1.200 i oteli oko 240 ljudi, uglavnom civila.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je članu izraelskog ratnog kabineta Bennyju Gantzu na sastanku u utorak na "prilično iskren" način da Izrael mora hitno da reaguje kako bi omogućio više pomoći u Gazi, rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller.

Govoreći na brifingu za novinare, Miller je rekao da je Washington video neke izraelske ministre u vladi kako blokiraju pošiljke brašna u Gazu i podržavaju demonstrante koji su blokirali pomoć u gusto naseljenoj enklavi.

Gantz je, govoreći novinarima izvan State Departmenta nakon sastanka sa Blinkenom, rekao: "Sastanak je bio veoma dobar".

On nije odgovorio na uzviknuta pitanja da li će Izrael otvoriti još jedan granični prelaz kako bi omogućio dodatnu pomoć, što je jedan od zahtjeva SAD.

Blinken je sa Gantzom razgovarao i o tekućim pregovorima o prekidu vatre u Kairu, rekao je Miller, ali je odbio da pruži detalje.

"Prepreke nisu nepremostive", rekao je Miller. "Po našem mišljenju, trebalo bi da bude moguće postići sporazum. Mislimo da je prijedlog koji je Izrael stavio na sto u konsultaciji sa Sjedinjenim Državama i Katarom i Egiptom onaj na koji bi Hamas trebalo da pristane."

Predloženi četrdesetodnevni prekid vatre u ratu između Hamasa i Izraela omogućio bi da neki taoci budu oslobođeni, dok bi pomoć Gazi bila povećana i porodice bi mogle da se vrate u napuštene domove.

Zvaničnik Hamasa izjavio je da je razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca moguća samo nakon primirja koje, kao posrednici, pokušavaju da dogovore Egipat i Katar.

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se sprovesti samo nakon primirja, rekao zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između palestinskih militanata, Egipta i Katara, javlja Reuters.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uslove Hamasa za sporazum - obustava izraelske vojne ofanzive, povlačenje izraelskih vojnika iz Pojasa Gaza i povratak u svoje domove proteranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze nakon početka izraelske invazije.

XS
SM
MD
LG