Linkovi

Najnoviji pregovori o Gazi okončani bez pomaka


Izraelski demonstranti na graničnom prelazu sa Egiptom protestuju protiv dostavljanja humanitarne pomoći Gazi dok svi taoci koji drži Hamas ne budu pušteni na slobodu, 5. marta 2024. (Foto: AP/Leo Correa)
Izraelski demonstranti na graničnom prelazu sa Egiptom protestuju protiv dostavljanja humanitarne pomoći Gazi dok svi taoci koji drži Hamas ne budu pušteni na slobodu, 5. marta 2024. (Foto: AP/Leo Correa)

Trodnevni pregovori sa Hamasom o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca okončani su u utorak bez pomaka, saopštili su egipatski zvaničnici, manje od nedjelju dana pred početak muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, neformalnog roka za postizanje dogovora.

SAD, Katar i Egipat već nedjeljama pokušavaju da posreduju sporazumu prema kojem bi Hamas oslobodio do 40 talaca u zamjenu za jednomjesečni prekid vatre, puštanje na slobodu nekih palestinskih zatvorenika i priliv pomoći kako bi se riješila humanitarna katastrofa u Gazi.

Dvojica egipatskih zvaničnika kažu da je najnovija runda pregovora završena, i da je Hamas iznio prijedlog o kome će posrednici razgovarati sa Izraelom narednih dana.

Hamas je odbio da pusti na slobodu svih stotinu talaca, koliko se procjenjuje da drži, i posmrtne ostatke još 30, ukoliko Izrael ne okonča ofanzivu, povuče se sa teritorije i oslobodi veliki broj palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste koji su zauzimali visoke pozicije a sada služe doživotne zatvorske kazne.

Džihad Tiha, portparol Hamasa, rekao je da su pregovori u toku ali da je "lopta na izraelskom terenu".

Dodao je da je do sada Izrael odbijao da ispuni zahtjeve Hamasa da se ljudima koji su pobjegli iz sjevernog dela Gaze dozvoli da se vrate, i da pruži garancije o prekidu vatre i punom povlačenju svojih snaga.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je javno odbacio zahtjeve Hamasa i obećao da će nastaviti da vodi rat dok ekstremistička organizacija ne bude rasformirana i dok se svi taoci ne vrate kućama. Izrael nije poslao delegaciju na najnoviju rundu pregovora.

Jedan izraelski zvaničnik izjavio je da Izrael i dalje čeka da Hamas dostavi spisak talaca koji su još živi, kao i to koliko zatvorenika traži u zamjenu za oslobađanje talaca. Još se ne zna da li je taj podatak uključen u najnoviji prijedlog.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG