Linkovi

Hahn: Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već dio Evrope


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn je istakao da je perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina garancija za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u EU čini da se izazove nazadovanje cjelokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevazišao vakuum koji je stvoren nakon nedostatka odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Najveći podsticaj, prava šargarepa u ovim zemljama je mogućnost ulaska u EU. Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već je dio Evrope. Ne možemo imati situaciju da cjelokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti bezbjednosni rizik", upozorio je Hahn u obraćanju u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Evropski komesar je podvukao da će evropska perspektiva imati direktnog uticaja i na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

"Sa srpskog stajališta, ideja o sporazumu između dvije zemlje imala bi smisla samo ako postoji perspektiva pristupanja EU", reči su Hahna.

Ovo je bilo posljednje Hahnovo obraćanje u svojstvu komesara nadležnog za proširenje. Johannes Hahn će ponovo biti komesar u budućem sazivu Evropske komisije ali će se baviti pitanjima budžeta.

Novi Evropski komesar za proširenje će najverovatnije biti Oliver Vahyi iz Mađarske čije imenovanje treba tek da potvrdi Evropski parlament.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG