Linkovi

Francuska traži oštriji pristup prema proširenju EU


An EU flag flies at the front of the European Parliament building in Strasbourg, France, Tuesday March 26, 2019.

Francuska zahtijeva od zemalja članica Evropske unije (EU) promjenu pristupa prema procesu proširenja, koja će se odraziti ne samo na zemlje koje su na čekanju, već i na zemlje koje su duboko u pristupnom procesu.

Zvanični Pariz je u četvrtak poslao zemljama članicama EU, takozvanu neformalnu notu kojom traži da pristup prema procesu proširenja bude još oštriji.

Ključni element u ovom prijedlogu jeste promjena metodologije kako će se odvijati pregovori o pridruživanju, gdje se između ostalog predviđa mogućnost unazađivanja u pregovorima, ako zemlje koje pregovaraju, ne pokažu konkretan napredak u neophodnim reformama, sa posebnim naglaskom na vladavinu prava.

"Savjet EU smatra da je potrebno preispitati pristup procesa proširenja, kako bi se osiguralo da pregovori o pridruživanju budu postepeniji; konkretniji u koristima koje oni donose dotičnim zemljama i reverzibilni u skladu sa efektivnom, opipljivom i održivom primenom reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i osnovnih prava", stoji u francuskom prijedlogu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Takođe Francuska traži dodatne napore u "vođenju i sprovođenju reformi" u ključnim reoformama za svaku zemlju koja je u procesu proširenja.

Prema ovom dokumentu, Francuska traži od Evropske komisije da do marta naredne godine izradi strategiju sa konkretnim prijedlozima za sprovođenje ove nove metodologije, kao i da izvesti o stvarnoj primjeni reformi u svakoj zemlji.

Ovo je razlog zašto će se najvjerovatnije već naredne nedjelje, na ministarskom sastanku nagovijestiti moguća promena pristupa.

U nacrtu zaključaka u koje RSE takođe ima uvid, Finska u ime predsjedavajuće EU je obuhvatila rečenicu koja "naglašava potrebu za razmišljanjem o tome da proces pridruživanja postane efikasniji, posebno u pogledu podsticanja reformi, i intenziviranja angažovanja i podrške EU za transformaciju Zapadnog Balkana". Ovi zaključci bi trebalo da budu usvojeni 15. oktobra.

Moguće ponovno odlaganje odluke za S. Makedoniju i Albaniju

Prva posljedica ovog francuskog stava mogla bi biti ponovni izostanak zelenog svjetla za Sjevernu Makedoniju i Albaniju na ministarskom sastanku, koji će biti održan 15. oktobra u Luxemburgu.

Naime, prema dokumentu koji je poslala zemljama članicama EU, Francuska uslovljava usvajanje nove metodologije sa otvaranjem pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom. Prema francuskom zahtjevu, otvaranje pristupnih pregovora bi se odložilo do naredne godine, i o tome bi se raspravljalo tek nakon izvještaja Evropske komisije, koji bi trebalo da bude predstavljen tek u martu 2020. godine.

Stalni predstavnici zemalja članica EU će ponovo u petak, još jednom pokušati da međusobno usaglase stavove i pokušaju da pronađu konsenzus oko otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

Međutim, naši izvori koji se pozivaju na raniji satanak koji je održan u srijedu, smatraju da atmosfera koja je vladala ne dozvoljava prostor za nadu da bi Francuska mogla popustiti. Diplomatski izvori u Briselu smatraju da današnja nota i konkretno povezivanje otvaranja pristupnih pregovora sa promjenom metodologije, jeste još jedan pokazatelj da zvanični Pariz čvrsto stoji pri stavu da će blokirati otvaranje pristupnih pregovora.

Očekivalo se da bi na sastanku, 15. oktobra, ministri inostranih poslova zemalja članica EU odlučili o otvaranju pristupnih pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka bi potom trebalo biti potvrđena na samitu EU, koji će biti održan 17. i 18. oktobra u Briselu.

U slučaju da zemlje članice ponovo ne postignu saglasnost, bio bi ovo treći put da se odlaže odluka. Naime ministri EU su na junskom sastanku usvojili zaključke u kojima obećavaju da će odluku donijeti "najkasnije u oktobru 2019. godine".

Ova definicija je bila kompromisno rješenje za zemlje članice EU koje nisu bile u stanju da odobre otvaranje pristupnih pregovora, iako su godinu dana ranije, odnosno u junu 2018, obećali da će juni 2019. biti krajnji rok za preispitivanje tog pitanja.

Evropska komisija smatra da su obje zemlje ispunile sve kriterijume stoga je u više navrata pozvala zemlje članice da dozvole otvaranje pristupnih pregovora. Za Sjevernu Makedoniju, ovo je deseta godina čekanja, a za Albaniju druga.

XS
SM
MD
LG