Linkovi

Demonstranti u Mineapolisu zapalili policijsku stanicu


Demonstranti ispred policijske stanice u Mineapolisu koja je u plamenu
Demonstranti ispred policijske stanice u Mineapolisu koja je u plamenu

Demonstranti u Mineapolisu, koji protestuju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda preminulog tokom policijske intervencije, zapalili su policijsku stanicu u tom gradu, prenosi AP. U Mineapolisu se već treći dan zaredom odvijaju nasilni protesti i neredi zbog smrti Afroamerikanca.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koljeno na vratu, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost, a četvorica policajaca koja su učestvovala u incidentu su otpuštena s posla i protiv njih nije pokrenut krivični postupak.

Portparol policije je potvrdio da je policijska stanica evakuisana, a snimci sigurnosih kamera pokazali su kako demonstranti ulaze u zgradu i pale je.

Predsjednik Donald Tramp je na Tviteru objavio da je vojska poslata u Minesotu kako bi uspostavila kontrolu, i najavio da će "tamo gde bude pljačke, biti i pucanja". Kompanija Tviter je ovu poruku ocijenila kao "glorifikaciju nasilja" i sakrila Trampov tvit.

Guverner Minesote Tim Volc pozvao je Nacionalnu gardu pošto je u Sent Polu došlo do pljački, a u Mineapolisu se spremalo novo nasilje.

Nekoliko ulica u naselju Longfelou je ozbiljno oštećeno a neredi su izbili i u drugim delovima grada.

Neke prodavnice u gradu i njegovim predgrađima su se rano zatvorile, u strahu od novih nereda. Gradske vlasti su obustavile prevoz tramvajima i planiraju da isto urade sa autobuskim saobraćajem.

Na konferenciji za novinare u četevrtak ujutru, šef policije Medaira Aradondo uputio je izvinjenje Flojdovoj porodici, priznajući da je njegova jedinica "doprinela deficitu nade" u najvećem gradu Minesote, čak i prije Flojdovog smrtonosnog susreta sa policijom.

"Izuzetno mi je žao zbog bola, patnje i traume koju je smrt gospodina Flojda nanela njegovoj porodici, voljenima i našoj zajednici."

Nekoliko sati kasnije, zvaničnici američkog sekretarijata za pravosuđe, FBI-ja, Biroa za krivična dela Minesote i lokalno tužilaštvo pozvali su na mir na zajedničkoj konferenciji za novinare, navodeći da još prikupljaju dokaze.

XS
SM
MD
LG