Linkovi

Mineapolis: Sukobi policije i građana tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda


Protest građana u Mineapolisu
Protest građana u Mineapolisu

Policija u Mineapolisu upotrijebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo u ponedjeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: “Ne mogu da dišem”, i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš”. Tokom protestne šetnje do Treće policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo – zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrijebila suzavac - objavio je Javni radio Minesote (MPR).

Okupljanju građana prethodila je objava da su četvorica policajaca umiješana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpuštena iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - bijelca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Čarls Mekmilan, jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedjeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji dio patrolnog vozila. Posvjedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Mesto gde je, nakon policijske interevencije, preminuo Džordž Flojd
Mesto gde je, nakon policijske interevencije, preminuo Džordž Flojd

Očevidac je rekao da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koljeno, osumnjičeni dozivao majčino ime, i onda je preminuo.

“Tužno je, jer to nije trebalo da se dogodi”, rekao je Mekmilan.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušivao o molbe:

"Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čovječe”, bile su muškarčeve riječi upućene policajcu - zabilježeno je na snimku, piše agencija AP.

Poslije nekoliko minuta, jedan od policajaca govori muškarcu da se opusti. Prolaze minuti i on ostaje nepomičan usljed zahvata policajca koji ga je u tom položaju držao još nekoliko minuta.

Okupilo se nekoliko očevidaca, a pojedini su događaj snimali mobilnim telefonima. Postajali su uznemireniji kada je muškarac upućivao policajcu molbe da prestane. Jedan od njih, vidi se na snimku, policajcima je rekao da bi trebalo da ga puste da diše. Drugi je dobacio da bi mu trebalo provjeriti puls.

Građani protestuju na mestu gde je, nakon policijske intervencije, preminuo Džordž Flojd
Građani protestuju na mestu gde je, nakon policijske intervencije, preminuo Džordž Flojd

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd - objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je izjavio da zastupa Flojdovu porodicu.

„Svi smo vidjeli stravičnu smrt Džordža Flojda, dok su očevici molili policajca da ga odvede u policijsko vozilo i oslobodi njegov vrat. Prekomjerna i nehumana upotreba sile koštala je života čovjeka koga je policija privela da bi ga ispitala o optužbama u kojima nije bilo nasilja”, rekao je Kramp.

Smrt čovjeka, koji je preminuo poslije policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Slučaj se u javnosti poredi sa sudbinom Erika Garnera, nenaoružanog crnca koji je preminuo 2014. u Njujorku, pošto je prethodno bio izložen borilačkom zahvatu, takozvanoj "kragni", tokom policijske intervencije. Takođe se žalio da nije u mogućnosti da diše - izražavajući strahovanje za svoj život.

"Biti crnac ne znači istovremeno i smrtnu presudu"

“To je prava odluka”, komentar je koji je Džejkob Frej, gradonačelnik Mineapolisa, objavio na društvenoj mreži Tviter povodom otpuštanja četvorice policajaca.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

“Biti crnac u Americi ne bi trebalo istovremeno da znači i smrtnu presudu. Čitavih pet minuta posmatrali smo bijelog policajca koji koljenom pritiska vrat osobe koja je crnac. Pet minuta. Kada čuješ nečiji poziv upomoć - od tebe se očekuje da pomogneš. Ovaj policajac omanuo je, u najosnovnijem, ljudskom smislu”, napisao je Frej na društvenoj mreži Facebook.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Stručnjaci za primjenu sile u policijskim intervencijama ukazuju da nema sumnje da je preminuli muškarac previše dug vremenski period proveo pod zahvatom. Smatraju da je osumnjičeni bio pod kontrolom i da se više nije opirao.

Endrju Skot, bivši šef policije grada Boka Raton na Floridi, smrt Džordža Flojda označava, kako se izrazio, kombinacijom nedovoljnog treninga i zanemarivanja treninga.

„Nije mogao da se pokrene. Govorio da ne može da diše, a oni su ga ignorisali. Ne mogu čak ni da opišem - bilo je teško gledati”, rekao je Skot.

Zahvat koji podrazumijeva upotrebu koljena u Mineapolisu, prema pravilnicima o upotrebi sile, dozvoljen je policajcima koji su obučeni da izvrše pritisak na vrat bez direktnog pritiska na disajne puteve. U pravilniku je označen kao primjena nesmrtonosne sile.

Džorž Flojd je preminuo nepuna tri mjeseca pošto je u američkoj državi Džordžija ubijen Ahmud Arberi, dvadesetpetogodišnji crnac. Njega su usmrtili otac i sin - bijelci - dok je džogirao. Kada su uhapšeni, poslije čitava dva mjeseca i velikog pritiska javnosti da se taj slučaj riješi, tvrdili su da su mislili da se radi o pljačkašu.

Nevladina organizacija Američka unija za građanske slobode (ACLU) jedna je od mnogih, koja je zatražila odgovornost otpuštenih policajaca.

„Ne možete gledati strašan video koji su na društvene mreže postavili hrabri očevici, a da ne uočite bezobzirno policijsko nepoštovanje života crnaca”, istakao je Džon Gordon, izvršni direktor ogranka te organizacije u Minesoti.

Policijski sindikat, sa druge strane, apelovao je na javnost da sačeka rezultate istrage, ne žureći sa zaključcima i osudama na račun policajaca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG