Linkovi

Druga noć protesta u SAD zbog smrti Afroamerikanca: Jedna osoba ubijena


Policajac tokom nemira u Mineapolisu, zbog smrti Afroamerikanca koji je život izgubio tokom privođenja u tom gradu u srijedu, 27. maja 2020. (REUTERS/Eric Miller)
Policajac tokom nemira u Mineapolisu, zbog smrti Afroamerikanca koji je život izgubio tokom privođenja u tom gradu u srijedu, 27. maja 2020. (REUTERS/Eric Miller)

Demonstranti su se okupili u srijedu u Mineapolisu, Minesota, u drugoj noći protesta, koji su postali nasilni i koji se događaju zbog smrti Afroamerikanca koja se dogodila tokom policijskog privođenja u srijedu.

U televizijskom prenosu uživo vidjeli su se policajci i vatrogasci oko prodavnice auto-dijelova koja je zapaljena. Stigli su i izvještaji o pljačkama obližnjih prodavnica i bakalnica.

U sinoćnjim prosvjedima , koji su se oteli kontroli, je jedna osoba smrtno stradala, a policija kaže da je osumnjičenik za ovo ubojstvo već u pritvoru.

Drugi dan protesta u Mienapolisu zbog smrti Afroamerikanca tokom policijskog privođenja.
Drugi dan protesta u Mienapolisu zbog smrti Afroamerikanca tokom policijskog privođenja.

Požar je izbio prekoputa policijske stanice, gdje su se demonstranti prethodne noći sukobili sa policijom u opremi za razbijanje demonstrancija. Zgrada i najmanje jedna policijska kola su demolirani prije nego što je policija rasturila gomilu ispaljujući suzavac i nesmrtonosne projektile.

Bijes je kulminirao zbog smrti George Floyda u ponedjeljak, koji je izgubio život nakon što je priveden kao osumnjičeni za falsifikovanje. Na snimku koji je napravljen mobilnim telefonom vidi se Flojd kako, sa rukama vezanim lisicama, leži prikovan na zemlju, dok policajac, bijelac, kleči na negovim leđima i vratu. Čuje se kako Flojd očajnički moli za svoj život, govoreći policajcu "Ne mogu da dišem!", ali policajac ga i dalje drži nepomičnog nekoliko minuta, da bi Flojd na kraju prestao da se pomjera.

Prebačen je u bolnicu gdje je konstatovana smrt.

Gradonačelnik Mineapolisa, Džejkob Frej, pozvao je lokalne tužioce da podignu krivičnu prijavu protiv policajca koji je klečao na Flojdovom vratu.

"Zbog čega čovjek koji je ubio Džordža Flojda nije u zatvoru", upitao je gradonačelnik Frej tokom brifinga za novinare. "Ukoliko biste vi ovo uradili, ili ukoliko bih ja ovo uradio, već bismo bili iza rešetaka".

Policajac koji je privodio Flojda, i još trojica njegovih kolega koji su umiješani u hapšenje, otpušteni su u ponedjeljak nakon što se snimak pojavio u javnosti. Incident je pod istragom tužioca okruga u kom se nalazi Mineapolis, kao i Federalnog istražnog bira (FBI), koji će utvrditi da li su bila povrijeđena Flojdova građanska prava.

Smrt od ponedjeljka poredi se sa smrću Erika Garnera, crnca koji je u Njujorku preminuo 2014. nakon što ga je bijeli policajac držao u zahvatu, dok je on molio za život govoreći da ne može da diše.

Flojdova smrt takođe dolazi nekoliko nedjelja nakon štio su trojica ljudi optužena za smrtonosnu pucnjavu u Džordžiji, u kojoj je ubijen Ahmud Arberi.

Njega je navodno ubio bivši policajac okruga Glin, bijelac, zajedno sa svojim sinom koji je navodno pogrešno identifikovao Arberia kao provalnika, dok je džogirao.

Optuženi su tek nakon što se u javnosti pojavio video snimak pucnjave. Čovjek koji je snimao video takođe je optužen.

Predsjednik Donald Trump objavio je na Tviteru da želi da se istraga FBI-a ubrza i izrazio saučešće Flojdovoj porodici.

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden, Trumpov vjerovatni demokratski izazivač u predstojećoj predsjedničkoj trci u novembru, rekao je da je Flojdova smrt "dio ukorijenjenog, sistemskog kruga nepravde koja još uvijek postoji u zemlji".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG