Linkovi

Guterres: Korona virus je najveća kriza od Drugog svjetskog rata


António Guterres
António Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorava da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, suočavajući se s pandemijom koja prijeti ljudima u svakoj zemlji i koja će donijeti recesiju, "koja vjerojatno nema paralelu u nedavnoj prošlosti," prenosi AP, piše RSE.

Poručio je to povodom početka rada na izvještaju o socioekonomskim učincima COVID-19, dodavši da postoji rizik da će kombinacija bolesti i njen ekonomski uticaj doprinijeti „poboljšanoj nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima“.

Guterres je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju korona virusa i na socijalnu i ekonomsku devastaciju koju prouzrokuje COVID-19.

Naglasio je da će to biti moguće samo „ako se svi okupe i ako zaboravimo političke igre i shvatimo da je na udaru čovječanstvo“.

"Jačina odgovora mora odgovarati skali krize - opsežan, koordiniran i sveobuhvatan, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom na čelu, primjetivši da ne prate sve države smjernice SZO.

Guterres je najavio osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od bolesti COVID-19 za podršku naporima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, s ciljem da se brzo omogući vladama da se izbore sa krizom.

XS
SM
MD
LG