Linkovi

Fauči: U SAD od koronavirusa može umrijeti 200 hiljada ljudi


Virus Outbreak Trump
Virus Outbreak Trump

Broj smrtnih slučajeva u SAD mogao bi biti do 200 000, sa oko milion zaraženih, rekao je najviši zvaničnik za zarazne bolesti u Americi Entoni Fauči. Za to vrijeme, Njujork, Nju Orleans i drugi veći američki gradovi traže da se obezbijede medicinska sredstva.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je za CNN da od koronavirusa u SAD može da strada između 100 i 200 hiljada ljudi. Od 2010, od gripa je umrlo između 12 i 61 hiljada Amerikanaca, pokazuju podaci Centra za zarazne bolesti. Od španskog gripa 1918/19. godine umrlo je 675 hiljada Amerikanaca, navodi Centar.

Od virusa je do nedelje umrlo 2.300 ljudi, nakon što je u subotu broj preminulih dvostruko uvećan u odnosu na prethodna dva dana. U SAD ima više od 130 hiljada zaraženih, najviše u svijetu.

Džejson Braun, koji ima 27 godina i živi u Los Anđelesu, izgubio je posao u digitalnim medijima usljed pandemije, i uplašen je zbog Faučijeve procjene.

"Izgleda kao da samo raste i raste i raste broj. Nema vakcine. Izgleda kao da ljudi u SAD nisu ozbiljno shvatilil i čini mi se kao da će sve postajati sve drastičnije i drastičnije"

Nestašica respiratora

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, obeshrabrena je velikim porastom broja slučajeva zaraze, pogotovo u delovima oko Detroita.

"Medicinsko osoblje nosi jednu masku celu smjenu, a masku treba mijenjati za svakog pacijenta. Treba nam pomoć i treba nam hiljade respiratora", izjavila je Vitmer za CNN.

Njujork traži još stotine respiratora, kao i maski, odijela i ostalih sredstava do 5. aprila, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio za CNN.

Nju Orleans će ostati bez respiratora naredne nedjelje, a vlasti Luizijane ne znaju da li će od federalnih dobiti nove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG