Linkovi

"Greške bivšeg direktora FBI, ali ne i pristrasnost u istrazi Klinton"


Bivši direktor FBI Džejms Komi
Bivši direktor FBI Džejms Komi

Bivši direktor FBI-aja Džejms Komi napravio je "ozbiljnu grešku u procjeni" kada je uoči predsjedničkih izbora 2016. godine objavio da ponovo otvara istragu kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton zbog upotrebe privatnog servera za elektronsku poštu, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe Majkla Horovica.

U izvještaju od 500 strana, na čije objavljivanje se dugo čekalo, ocjenjuje se da je Komi odstupio od protokola Federalnog istražnog biroa, da "nije poštovao autoritet i da su njegovi potezi bili "neuobičajeni".

Zaključuje se međutim da Komi nije pokazao političku pristrasnost u svojim potezima ili pokušavao da utiče na izbore.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton
Bivša državna sekretarka Hilari Klinton

On se međutim kritikuje zbog kršenja politike Sekretarijata za pravosuđe i optužuje da je uzurpirao autoritetet tadašnje sekretarke za pravosuđe Lorete Linč kada je u julu 2016. godine, na neuobičajnoj konferenciji za novinare, objavio da neće biti podignuta optužnica protiv Klinton zbog upotrebe privatnog servera dok je bila na položaju državne sekretarke.

Komi je tada kritikovao Klinton da je bila "izuzetno nepažljiva", ali i rekao da nema dovoljno dokaza da bude optužena za federalno krivično djelo.

Zatim je u oktobru 2016. godine, manje od dvije nedelje uoči izbora, poslao članovima Kongresa pismo u kojem je otkrio da je ponovo otvorena istraga protiv Klinton nakon što su pronađeni novi mejlovi. Dva dana pred izbore, Komi je objavio da u njima nije bilo novih dokaza protiv bivše državne sekretarke, koja je kasnije istakla da je Komijevo pismo doprinijelo njenom porazu.

U izvještaju generalnog inspektora takođe se ocjenjuje da su pojedini zvaničnici FBI-aja i Sekretarijata za pravosuđe pokazali uznemirujuću "spremnost da preduzmu zvaničnu akciju" da ugroze šanse Donalda Trampa da postane predsjednik.

U izveštaju se naročito oštro kritikuju dva službenika FBI-aja Piter Strzok i Lisa Pejdž zbog razmjene političkih poruka protiv tadašnjeg republikanskog kandidata i ocjenjuje da su one negativno uticale na imidž FBI i stvorile privid pristrasnosti, ali da nisu imale direktan uticaj na istragu.

U novo objavljenom mejlu iz avgusta 2016. godine, Pejdž je pitala Strzoka: "Tramp nikada neće biti predsjednik, zar ne? Zar ne?"

Strzok je odgovorio: “Ne neće. Zaustavićemo ga".

I Pejdž i Strzok su bili uključeni u istragu Klinton i Rusije. Specijalni tužilac Robert Maler uklonio je Strzoka iz svog tima, nakon što je imao uvid u njegove poruke.

Tramp i njegovi saveznici više puta su optuživali zvaničnike biroa i Sekretarijata za pravosuđe da su radili protiv predsjednika, a očekuje se i da će iskoristiti novi izveštaj da potkrijepe tvrdnje da Komi nije adekvatno nadgledao istragu Rusije.

Komentarišući izveštaj, Džejms Komi je rekao da nije saglasan sa svim njegovim zaključcima, ali da poštuje rad generalnog inspektora.

Bivši direktor FBI-aja postao je kontroverzna ličnost tokom izbora 2016. godine, kada su ga i republikanci i demokrate optuživali da je njegova istraga Hilari Klinton uticala na predizbornu kampanju.

Kasnije je vodio odvojenu istragu navodnih veza Trampove kampanje i Rusije, pre nego što ga je predsjednik otpustio prošle godine, a posijle toga i često kritikovao na Tviteru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG