Linkovi

Trump dao otkaz direktoru FBI-ja Comeyu


Direktor FBI-ja James Comey pred početak svjedočenja u Kongresu, 3. maja 2017.
Direktor FBI-ja James Comey pred početak svjedočenja u Kongresu, 3. maja 2017.

Američki predsjednik Donald Trump je dao otkaz direktoru FBI-ja Jamesu Comeyu, rekavši da on više nije u stanju efikasno voditi tu agenciju.

"Esencijalno je da za FBI nađemo novo čelništvo koje će povratiti povjerenje javnosti u ključnu misiju ove agencije u provođenju zakona," rekao je Trump u pismu Comeyu, koji je Bijela kuća objavila kasno u utorak.

Traganje za novim direktorom FBI-ja počinje "odmah", objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je novinarima: "Predsjednik je prihvatio preporuku ministra pravosuđa i njegovog zamjenika u vezi s otkazom direktoru Federalnog istražnog ureda."

Direktori FBI-ja se imenuju na jedan mandat od 10 godina. Pedeset-šestogodišnji Comey je bio imenovan prije četiri godine.

Rano u utorak, FBI je obavijestio Kongres da je Comey pretjerao u naglašavanju ključnog dokaza u istrazi o email porukama Hillary Clinton tokom svog svjedočenja pred Kongresom, prošli tjedan. Kako je rečeno, Comey je pogrešno rekao kongresnom istražnom panelu da je pomoćnica Clintonove, Huma Abedin, "stotine i hiljade" email poruka gospođe Clinton, u periodu od 2009. do 2013., kada je ona bila američka državna tajnica, poslala svom suprugu, osramoćenom kongresnom zastupniku Anthonyju Weineru, od koga se u međuvremenu rastala. Stvaran broj je daleko manji, kažu zvaničnici.

Comey je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, u kojima je Trump porazio Clintonovu.

Prošlog jula, Comey je rekao da je Hillary Clinton bila "ekstremno nepažljiva" u rukovanju emailovima vezanim uz nacionalnu sigurnost, dok je bila državna tajnica, ali da to nije dovoljno za podizanje krivične optužnice.

Krajem oktobra, samo nekoliko dana prije izbora, Comey je rekao da ponovno otvara istragu jer da je FBI otkrio emailove Hillary Clinton na Weinerovom kompjuteru.

Hillary Clinton je okrivila Comeyevo ponovno otvaranje istrage tako blizu datuma izbora kao jedan od faktora za to što je izgubila na izborima. Dva dana uoči izbora, direktor FBI-ja je rekao da istražitelji koji su pregledavali te novootkrivene emailove nisu otkrili ništa novo, te je ponovio prvotni nalaz istrage da ne treba podignuti nikakvu krivičnu optužbu protiv bivše državne tajnice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG