Linkovi

Verbalni rat bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya i predsjednika Donalda Trumpa


Donald Trump i James Comey
Donald Trump i James Comey

Bivši direktor FBI-a James Comey je povodom izlaska njegove knjige izjavio da Donald Trump konstantno laže i da je možda ometao pravdu.

Bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey izjavio je da Donald Trump "moralno nepodesan da bude predsjednik" Sjedinjenih Država i da tretira žene kao "parče mesa".

U eksluzivnom intervjuu za ABC News povodom izlaska njegove knjige Viša lojlanost: Istina, Laži i Liderstvo (A Higher Loyality: Truth, Lies and Leadership), Comey je rekao da Trump konstantno laže i da je možda ometao pravdu.

Par sati prije nego što je knjiga izašla, američki je predsjednik optužio Comeya za "mnogo laži" i sugerisao da bi trebao biti uhapšen i nazvao ga "ljigavcem".

U danima iščekivanom intervju, čije su inserte američki mediji prenosili i par dana prije objavljivanja u udarnom terminu u nedjelju veče, James Comey, kojeg je američki predsjednik otpustio 10. maja prošle godine zbog toga što nije prekinuo takozvanu rusku istragu, kaže da je Trump moralno nepodesan za šefa države ali nije mentalno neposoban.

"Ne vjerujem u to da je Trump mentalno nesposoban ili u ranoj fazi demencije. Osoba koja stavlja moralnu jednakost između svih strana u Šarlotsvilu (rasista, antisemita i neonacista sa onima koji su im se suprotstavili u avgustu prošle godine), koja govori i tretira žene kao da su parče mesa, koja konstantno laže i o važnim, ali i manje važnim stvarima i insistira da američki narod vjeruje u to - ta osoba nije podesna da bude predsjednik SAD na moralnom osnovu", kaže Comey.

Bivši šef FBI smatra da predsjednik SAD mora biti oličenje poštovanja i pridržavanja vrijednosti koji predstavljaju samu suštinu zemlje. Najvažnija je istina, a prema Comeyevim riječima, Trump nije u stanju da to čini.

Rusi i Trumpov tim

Na direktno pitanje da li smatra da je bilo saradnje između Trumpovog izbornog tima i Rusa tokom predsjedničke kampanje u SAD 2016, Comey je odgovorio:

"Mislim da je moguće. Ne znam. To su više riječi za koje sam mislio da se nikada neće izgovoriti za predsjednika SAD, ali je moguće."

"To je zadivljuće. Ne možete reći sa sigurnošću da predsjednik SAD nije kompromitovan od strane Rusa", prokomentarisao je na te Comeyeve riječi novinar ABC-a George Stephanopoulos.

"Zadivljujuće", potvrdio je Comey i dodao: "I ja bih volio da to ne govorim,ali je istina".

Upitan o tome vjeruje li da postoji navodni snimak, koji se pominje u dosijeu koji je o Trumpu sakupio britanski obavještajac Chistopher Still, u kojem je navodno američki predsjednik snimljen u kompromitujućoj sceni u hotelu u Moskvi, Comey koji je nadgledao istragu FBI-a dok nije otpušten je odgovorio:

"Iskreno, nikad nijesam mislio da će ove riječi izaći iz mojih usta, ali ja ne znam da li je aktuelni predsjednik SAD bio sa prostitutkama koje su urinirale jedna na drugu. Moguće je, ali ne znam."

Trump je naložio zamjeniku džavnog tužioca SAD Rodu Rosensteinu da otpusti Comeya, zbog toga što, kako je sam kasnije priznao, šef FBI-a nije htio da ga posluša i prekine istragu o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD i mogućoj saradnji Trumpovog tima sa ruskim zvaničnicima.

Nakon Comeyeve smjene Rosenstein je na čelo istrage imenovao Comeyevog prethodnika na čelu FBI-a, republikanca baš kao što je i Comey, Roberta Muellera, čija je istraga do sada proizvela 19 optužnica ili priznanja krivice, uključujući i protiv 13 Rusa.

Trump, međutim, negira da je bilo saradnje sa Rusima i istragu naziva "lovom na vještice".

Američki mediji već neko vrijeme spekulišu da bi sljedeći na Trumpovoj listi za otpuštanje mogli biti ili pomoćnik državnog tužioca Rosenstein ili sam Mueller, mada je Bijela kuća prošle sedmice rekla da američki predsjednik ne planira otpuštanje specijalnog istražitelja.

Comeyva knjiga, koja je postala bestseler i prije nego što je objavljena, naljutila je američkog predsjednika koji se na Twitteru ostrvio na Comeya i čak sugerisao da bi ga trebalo uhapsiti. Osim "lažljivi Comey, Trump u brojnim tweetovima Comeya naziva i "ljigavcem".

(Jedan iz serije Trumpovih tweetova o Comeyu)

Američkom predsjedniku je u pomoć pritekao i Republikanski nacionalni komitet (RNC) koji je prije par dana, a uoči izlaska knjige, otvorio web sajt pod imenom "Lažljivi Comey" (www.lyincomey.com) u kojem su kao vid odbrane postavljeni video snimci u kojem Comeya kritikuju i njegovu kredibilnost dovode u pitanje demokrate zbog objavljivanja informacija o istrazi e-mailova Hillary Clinton neposredno uoči glasanja 2016.

RNC je nakon intervjua u nedjelju veče objavio i saopštenje u kojem su naveli da je objavljivanje Comeyeve knjige pokazalo, kako su naveli "njegovu istinsku vrhunsku lojalnost samo samome sebi".

"Jedina stvar gora od njegovih grešaka u prošlosti je njegova volja da kaže bilo što da proda knjigu", naveli su u Republikanskom nacionalnom komitetu.

Comey se tako našao na udaru kritika i republikanaca, čijoj stranci pripada, i demokrata koji ga smatraju odgovornim za to što je Hillary Clinton izgubila izbore.

Obrazlažući zašto je javno objavio da se vodi istraga o njenim e-malovima samo par dana uoči izbora, Comey je stao iza svoje tadašnje odluke, jer je, kako je objasnio, mislio da će ona biti izabrana za predsjednicu i smatrao je da ne bi bilo fer da javnost nije znala da se u tom trenutku vodila istraga o njenim e-mailovima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG