Linkovi

SAD: Comey od sinoć nije direktor FBI


"To je zaista neobičan korak - otpustiti ključnog zvaničnika usred istrage kojom mogu biti obuhvaćeni i predsjednik i saradnici koje je odabrao.“

Odlukom predsjednika SAD Donalda Trumpa James Comey od sinoć nije više direktor Federalnog istražnog biroa. Ta odluka iznenadila je američku javnost i izazvala brojne reakcije. Od osnivanja Federalnog istražnog biroa 1908. godine, kao jedne od agencija u okviru američkog Ministarstva pravosuđa, čelnu funkciju FBI-a obavljalo je 11 direktora. Do 1968. tu funkciju mogli su obavljati neograničeni broj godina, a od tada najviše do deset godina.

James Comey imenovan je za direktora 2013. godine na prijedlog predsjednika Obame i uz saglasnost Senata. On je drugi direktor FBI-a kojeg je predsjednik Sjedinjenih Država otpustio. Prvi otpušteni direktor, bio je William Sessions 1993. godine.

Pismo kojim predsjednik Trump saopštava da ga otpušta, i to odmah, bez odlaganja, Comeyu je uručeno u Los Angelesu na skupu čelnika kalifornijskog ogranka FBI-a. Na predsjednikovu odluku James Comey do sada nije javno reagirao.

Predsjednik Trump je u tri poruke na njegovoj twitter stranici istakao da je Comey izgubio povjerenje skoro svih u Washnigtonu, i Demokrata i Republikanaca, i da će mu, kada se stvari smire, i jedni i drugi biti zahvalni što je to učinio.

Odluci o otpuštanju Jamesa Comeya prethodila su dva odvojena pisma ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa i njegovog zamjenika Roda Rosensteina, upućena predsjedniku Trumpu, u kojima se navodi da je Comey, kao direktor FBI-a uzeo zakon u svoje ruke i da je napravio mnoge i ozbiljne greške tokom istrage koju je FBI vodio o korištenju privatnog e-mail servera u službene svrhe dok je Hilary Clinton obavljala funkciju državne tajnice. Posljednji čin te istrage bio je pismo direktora FBI-a članovima Kongresa, 11 dana prije održavanja predsjedničkih izbora, o reaktiviranju istraživanja mogućih negativnih posljedica korištenja privatnog e-mail servera Hillary Clinton. O tom koraku direktora FBI-a Trump je, tada kao predsjednički kandidat, govorio vrlo pohvalno.

Istovremeno sa tom istragom, tekla je i istraga FBI-a o mogućim ruskim uplitanjima u predsjedničku izbornu kampanju koja je tokom vremena proširena i na moguće veze ključnih, najbližih, saradnika Donalda Trumpa, i kao predsjedničkog kandidata i kao predsjednika, sa ruskim političarima i biznismenima.

Na saslušanju u Kongresu 20. marta ove godine James Comey je po prvi put potvrdio da FBI istražuje rusko uplitanje u američke izbore i, kako je rekao, "svaku moguću vezu pojedinaca poveznih sa Trumpovom izbornom kampanjom i ruske vlade i moguću kordinaciju između kampanje i ruskih napora."

Od tada do odluke o otpušanju proteklo je 50-ak dana i sada, povodom te odluke, pitanje koje je senator Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu izrekao na današnjem zasjedanju Senata:

"Zašto se to desilo prošle noći? Znamo da je direktor Comey vodio istragu o mogućim tajnim vezama Trumpove kampanje sa Rusima. Da li se ta istraga približava i samom predsjedniku? Otpuštanje direktora Comeya predstavlja ozbiljan presedan."

Mitch McConnell, lider republikanske većine u Senatu, nije direktno komentirao odluku predsjednika Trumpa o otpuštanju Jamesa Comeya. Rekao je, pored ostalog, da bi trebalo imenovati specijalnog istražitelja i istragu uzeti iz ruku FBI-a.

U drugim reakcijama, treba reći brojnim reakcijama, takođe se ukazuje na nelogičnost odluke predsjednika Trumpa.

Sam Erman, profesor Pravnog fakulteta univerziteta Južna Kalifornija, ističe:

"To je zaista neobičan korak - otpustiti ključnog zvaničnika usred istrage kojom mogu biti obuhvaćeni i predsjednik i saradnici koje je odabrao. Ne znam što se dešava, ali mogu reći da je to vrlo čudna odluka."

Ta odluka iznenadila je i zbunila i mnoge obične Amerikance.

Terrel Felton, stanovnik Los Angelesa, kaže:

"Iskreno, kada neko učini tako nešto, ima nešto što želi sakriti. Kada je Trump u pitanju, medijima se stalno dobacuje nešto što našu pažnju odvlači od suštine.

Patrick Sheehy, stanovnik Washingtona, dodaje:

"Mislim da je ovo zaista zanrinjavajuće. Direktor Comey je rukovodio istragom, ako ne o predsjedniku, onda o njegovim saradnicima i odluka o otpuštanju je čin bez presedana."

Ono o čemu nema nikakvih dilema je zakonistost odluke predsjednika Trumpa. Na osnovu niza odluka Vrhovnog suda kojima su tumačene i elaborirane izvršne ovlasti predsjednika Sjedinjenih Država, predsjednik ima pravo da otpušta visoke zvaničnike i funkcionere federalne vlade, ne tražeći saglasnost tijela koje je razmatralo i potvrdilo njihovu nominaciju.

Otpuštanjem Jamesa Comeya otvorene su brojne druge dileme i nije nimalo izvjesno koliko će brzo i precizno na njih biti biti odgovoreno.

SAD: Comey od sinoć nije direktor FBI
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG