Linkovi

SAD očekuju sporazum Srbije i Kosova koji vodi priznanju


Kosovo: Kosovo celebrates 11th anniversary of Independence
Kosovo: Kosovo celebrates 11th anniversary of Independence

SAD očekuje da Kosovo i Srbija postignu sveobuhvatni sporazum u toku 2019., koji bi doprinio recipročnom priznanju, izjavio je jedan zvaničnik američke vlade za RSE.

Pišu: Zijadin Gashi i Amra Zejneli Loxha

Sjedinjene Države očekuju da Kosovo i Srbija postignu sveobuhvatni sporazum u toku 2019. godine, koji bi doprinio recipročnom priznanju, izjavio je jedan zvaničnik američke vlade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Budući dijalog ne treba da ima crvene linije, što znači da će dvije strane same odlučiti da li će da otvore pitanja kao što su korekcija ili promjena granice ili ono o razmeni teritorije.

Međutim, SAD neće podržati bilo kakav sporazum, istakao je taj zvaničnik, dodajući da posebno opcija o razmjeni teritorija sa sobom nosi političke, ekonomske i bezbjednosne posljedice.

On je takođe dodao da SAD nije inicijator nikakve ideje o promjeni garancija, te je odbacio mogućnost da će se zvaničnoj Prištini uručiti pismo garancije iz Washingtona i Brisela o tom pitanju što je zahtjev premijera Kosova Ramuša Haradinaja, odnosno da se u dijalogu neće razgovarati o promjeni ili korekciji granice.

Ali, kako bi se dijalog nastavio dvije strane trebaju da uklone smetnje, ističe ovaj zvaničnik, aludirajući na suspenziju odluke Vlade Kosova o taksama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Američki zvaničnik je kazao da Kosovo mora da poštuje zahtjeve svojih partnera, u ovom slučaju SAD-a kako bi se to partnerstvo očuvalo.

Premijer Kosova Haradinaj smatra da Kosovo ne ometa dijalog sa Srbijom, već da to radi sam Beograd jer taj proces uslovljava ukidanjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Nakon zasjedanja vlade, Haradinaj je rekao da je Kosovo spremno za dijalog, da ima svoju državnu delegaciju i platformu i da je više nego potrebno da se dijalog nastavi gdje god kako bi se postigao konačni sporazum koji će omogućiti recipročno priznanje u okviru postojećih granica.

"Mislim da dijalog je zaustavljen zbog stava Beograda da uslovi dijalog. To je protiv evropske logike, da neko ko je kandidat za članstvo u EU, uslovljava dijalog sa susednim državama. To nije u redu i ne mislim da tu gubi samo Kosovo. Kosovo otežava svoje odnose sa Amerikom, ali Srbija griješi jer uslovljava dijalog. Kosovo je spremno za dijalog", kazao je Haradinaj.

Da su odnosi sa SAD-om važniji od bilo čega smatra i predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je u utorak kazao da će Kosovo još više ojačati specijalne odnose sa SAD-om i da će nastaviti putem integracija u međunarodnim organizacijama kao što su NATO, EU, i UN.

Tači je na obilježavanju 21. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvao na ujedinjenje navodeći da se samo tako može osvojiti podrška prijatelja.

Predsjednik Skupštine, istovremeno i čelnik vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, prethodno je izjavio da sve vlade mogu da padnu kada se radi o odnosima Kosova sa SAD-om.

Inače, zvaničnik SAD-a je, osvrćući se na prošlonedjeljnu posjetu američkih zvaničnika iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kazao da oni nisu prijetili Kosovu povlačenjem američkih trupa, ali su stavili do znanja da se američka politika jednog dana može promijeniti, onako kako se to desilo u Siriji i Iraku.

Američki zvaničnik je dodao da Kosovo jednog dana može samo da ide svojim putem i da se ne treba očekivati uvijek da o Kosovu brinu prijateljske zemlje, na čelu sa SAD-om.

Isti zvaničnik je kazao da SAD podržava nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom EU, dodajući da bi se proces iskomplikovao u slučaju ukoliko se traži uključivanje Rusije.

On je ponovio da je američki predsjednik Donald Trump spreman da predsjednike Kosova i Srbije ugosti u Bijelu kuću povodom potpisivanja konačnog sporazuma.

Američki zvaničnik smatra da političko rukovodstvo treba da razgovara o svim pitanjima, navodeći da u tim razgovorima treba da učestvuje i opozicija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG