Linkovi

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH


Market u Prištini
Market u Prištini

Vlada Kosova je odlučila da se taksa od 100 odsto uvede i na robu međunarodnih brendova koja se proizvodi u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ta odluka će stupiti na snagu 1. januara.

Na zahtjev ministra trgovine i industrije, Endrita Šalje, Vlada je izmjenila raniju odluku i odlučila da ta mjera važi za sve kompanije bez obzira na porijeklo. Ranija odluka Vlade Kosova je važila samo za robu srpskog i bh. porijekla, ali ne i za strane brendove čija se roba proizvodi u Srbiji i BiH.

Šalja je ovu izmjenu predložio još na prošloj sjednici Vlade. Kazao je da je od uvođenja mjere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo oko 50 zahtjeva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. Dodao je da u tom slučaju "taksa gubi smisao" i da je zato bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako.

Radi se o devet kompanija koje su bile oslobođene te takse do sada, među kojima i Coca-Cola.

Haradinaj je upitao ministra da li bi takva odluka ugrozila odnose sa tim brendovima, na šta je Šalja odgovorio da je imao konsultacije sa predstavnicima tih kompanija koji su sada počeli da kosovsko tržište snabdijevaju iz drugih država regiona.

Haradinaj je takođe ovom prilikom kazao da Kosovo poštuje sugestije saveznika i da neće uvesti nove mjere Srbiji, ali je istakao da je neprihvatljivo pismo premijerke Srbije Ane Brnabić vladama država koje su priznale Kosovo da povuku to priznanje.

„Neprihvatljivo je ćutanje institucija EU na to, u ovom slučaju Federice Mogherini i ostalih komesara. Ovo je agresija. I pored toga, nećemo nastaviti sa ostalim mjerama, poštovaćemo mjeru od 100 odsto“, kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG