Linkovi

Gradske vlasti naslikale mural "Životi crnaca su važni" blizu Bijele kuće


"Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) napisali su radnici gradskih službi i aktivisti ogromnim žutim slovima na ulici koja vodi ka Bijeloj kući, 5. juna 2020. u Washingtonu.
"Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) napisali su radnici gradskih službi i aktivisti ogromnim žutim slovima na ulici koja vodi ka Bijeloj kući, 5. juna 2020. u Washingtonu.

Gradski radnici i aktivisti napisali su riječi "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) ogormnim žutim slovima na ulici koja vodi ka Bijeloj kući, što je vrlo upadljiv znak da prijestolnica Washington, odnosno okrug Columbia, podržava protestni pokret, zbog čega je gradonačelnica došla u konflikt sa predsjednikom Donaldom Trumpom.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser, tweetovala je video snimak murala načinjen iz vazduha, ubrzo nakon što je ispisan u petak.

Slova i slika gradske zastave protežu se dva bloka duž 16. ulice, i završavaju tačno prije crkve kod koje se Trump fotografisao nakon što su federalni policajci na silu potisnuli mirne demonstrante da bi raščistili put predsjedniku i njegovoj pratnji.

"Dio 16. ulice ispred Bijele kuće je od sada zvanično 'Ulica: Životi crnaca su važni'", tweetovala je gradonačelnica. Postavljen je i crno-bijeli znak da označi tu promjenu.

Bowser je podržala projekat nakon verbalnog sukoba sa Trumpovom administracijom u vezi sa njenim odgovorm na proteste zbog ubistva Georgea Floyda u Minneapolisu.

Ona se žalila na oštru reakciju federalnih vlasti i pozvala na povlačenje trupa Nacionalne garde koje su došle u Washington iz drugih država. Izjavila je da taj spor sa Bijelom kućom samo pokazuje koliko je potrebno da Washington DC bude država i ima veću kontrolu nad svojim unutrašnjim pitanjima.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser kod džinovskih slova "Životi crnaca su važni" na 16. ulici, u blizini Bijele kuće.
Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser kod džinovskih slova "Životi crnaca su važni" na 16. ulici, u blizini Bijele kuće.

U četvrtak, kada su protesti postali mirni, ukinula je policijski čas, uveden nakon što su ljudi tokom vikenda i u ponedjeljak oštetili neke zgrade i provalili u lokalne prodavnice.

Gradonačelnica je takođe tweetovala pismo predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi koja je u pismu predsjedniku izrazila zabrinutost što su mirni demonstranti naišli na teško naoružane federalne agente i policajce, od kojih mnogi nisu imali jasna obilježja svojih agencija.

Lokalni ogranak pokreta "Životi crnaca su važni" kritikovao je postupak gradonačelnice kao "odvraćanje pažnje od stvarnih političkih promjena". Na Twitteru su napisali da je "Bowser dosljedno bila na pogrešnoj strani istorije pokreta BLMDC" i pozvao gradske vlasti da smanje finansiranje policije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG