Linkovi

Minneapolis zabranio policiji grubi zahvat tokom hapšenja


Protesti u Seattleu, 3. juni 2020.
Protesti u Seattleu, 3. juni 2020.

Grad Minneapolis u petak je zabranio policiji da koristi grubi zahvat tokom hapšenja, stavljanje u takozvanu "kragnu", poslije protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u policijskom pritvoru.

Gradski pregovarači dogovorili su se sa državom Minnesotom da zabrane taj zahvat i zahtijevaju od policijaca da intervenišu i prijave svaku nedozvoljenu upotrebu sile svojih kolega.

Gradska skupština Minneapolisa jednoglasno je usvojila odluku nakon što je Sekretarijat za ljudska prava Minnesote započeo istragu smrti Georgea Floyda.

Floyd je preminuo 25. maja nakon što mu je bijeli policajac pritisako vrat više od osam minuta, tokom kojih je govorio da ne može da diše.

Na mjestu hapšenja Georgea Floyda građani su mu napravili svoj spomenik gdje polažu cvijeće.
Na mjestu hapšenja Georgea Floyda građani su mu napravili svoj spomenik gdje polažu cvijeće.

Smrt Floyda pokrenula je nacionalne proteste na kojima se traži pravda i sistemske reforme. Hiljade demonstranata su takođe izašle na ulice velikih gradova širom svijeta, među kojima su London, Pariz i Sidnej.

Demonstranti širom SAD okupili su se u petak, 11. dana protesta. Demonstracije, koje su u početku pratile pljačke i paljenje, postepeno su se, u velikoj meri, pretvorile u mirne pozive na promjene.

Washington se priprema za veliki protest u subotu. Pentagon je saopštio da je naredio aktivnim vojnicima koji su dovedeni u Washington da odgovore na proteste da se vrate u svoje baze.

Vojnici koji su došli iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini i Fort Druma u New Yorku su ili napustili Washington ili su pod naređenjima da odmah napuste prijestolnicu, saopštio je Ryan McCarthy, sekretar kopnene armije. Treći pješadijski puk, poznat pod nazivom "Stara garda", čija je baza u Arlingtonu u Virginiji, stoji u pripravnosti da pruži podršku, saopštio je on.

"Imali smo četiri mirna dana a očekujemo i peti", izjavio je.

Ranije ove nedjelje, ukupno je oko 1.600 aktivnih vojnika bilo raspoređeno u području Washingtona da bi pomoglo lokalnim snagama reda ukoliko je potrebno, tokom građanskih nemira. Njihovo raspoređivanje kritikovali su gradski zvaničnici Washingtona kao i aktivisti, navodeći da je doprinijelo eskalaciji tenzija.

Gradonačelnica Washingtona Mureil Bowser uputila je pismo predsjedniku Donaldu Trumpu pozivajući ga da "povuče sve vanredne pripadnike vojske i federalne policije iz Washingtona".

"Očigledno, prva stvar koju želimo je da vojska iz drugih država napusti Washington", navela je ona.

Gradonačelnica je u četvrtak uveče, prvi put ove nedjelje, ukinula policijski čas koji je počinjao u 7 uveče. Drugi veliki gradovi su takođe ukinuli policijski čas.

57 policajaca iz Buffala podnelo ostavke iz protesta

Svih 57 članova policijske taktičke jedinice u Buffalu podnijelo je ostavke u timu u znak protesta zbog suspenzije dvoje kolega, koji su snimljeni kao guraju 75-godišnjeg muškarca na zemlju, prenijeli su lokalni mediji.

Dvojica članova tima za hitne situacije policije Buffala suspendovani su u četvrtak i pod istragom su nakon što je lokalna radio stanica objavila video snimak na kojem se vidi video snimak incidenta.

Lokalni mediji prenose izjavu predstavnika udruženja policije Buffala koji je rekao da su policajci jednostavno radili svoj posao i da su kolege iz tima za vanredne situacije podneli ostavke iz protesta zbog načina na koji su tretirani. Svi oni ostaju u policiji ali neće raditi u tom timu, saopšteno je.

Na video reportera radio stanice WBFO, vidi se kako se čovjek sjede kose približava policajcima u specijalnoj opremi. Jedan ga odguruje pendrekom a drugi rukom. Čovjek pada, čuje se udarac i krv počinje da mu teče iz glave. Na snimku se vidi i kako je većina policajaca prošla pored povrijeđenog muškarca Martina Gugina, iako je policajac koji ga je gurnuo pendrekom počeo da se naginje nad njim ali mu je drugi policajac mahnuo da nastavi da hoda. Čuje se i kako neko zove hitnu pomoć.

Martin Gugino leži na podu
Martin Gugino leži na podu

Guverner New Yorka Andrew Cuomo izjavio je da je razgovarao sa Guginom i da je zahvalan što je čovjek preživio. Cuomo je ocijenio da bi šef policije trebalo da otpusti umiješane policajce. Gugino, koji je bijelac, nije bio dostupan medijima. Prema Johnu Washingtonu, lokalnom organizatoru koji poznaje Gugina najmanje deset godina, on je dugogodišnji aktivista koji se zalaže za pristupačan smještaj za siromašne, borbu protiv klimatskih promjena i odgovornost policije, i redovno protestuje ispred jednog zatvora u Buffalu koji je privukao pažnju zbog serije smrti zatvorenika.

Washington kaže da je Gugino u stabilnom stanju i da je došao na demonstracije da bi protestovao zbog policijske brutalnosti ali "očigledno" nije predstavljao prijetnju za policajce.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG