Linkovi

Hiljade demonstranata u Washingtonu


Protesti u Washingtonu, 6. juni 2020.
Protesti u Washingtonu, 6. juni 2020.

Hiljade demonstranta okupilo se u Washingtonu, dok se nastavljaju protesti širom SAD zbog ubistva Georgea Floyda u Minneapolisu 

Šest autobusa punih uniformisanih lica pod punom opremom viđeno je kod Bijele kuće, javlja Reuters.

Policija koja je kritikovana zbog korištenja dimnih bombi i hemijskih agenasa, je generalno relaksiranija u subotu i nije u punoj opremi, uglavnom nose uniforme u kojima se ide u patrolu.

Šef washingtonske policije Peter Newsham​, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Washingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser uputila je pismo predsjedniku Donaldu Trumpu pozivajući ga da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Washingtona".

Trympova administracija je kritikovana nakon što su federalni agenti ispalili gumene metke i suzavac u ponedjeljak da rastjeraju mirne demonstrante ispred Bijele kuće kako bi Trump mogao da se prošeta do obližnje crkve i pozira za fotografije sa Biblijom u ruci.

Protesti u Washingtonu održavani su svakog dana od prošlog petka. Mirne, dnevne demonstracije u subotu i nedjelju postale su nasilne tokom noći, kada je dolazilo do pljački i drugih činova nasilja.

Gradonačelnica Bowser u četvrtak je izjavila da je policijski čas u 7 uveče ukinut zato što su protesti bili sve mirniji. Kada je riječ o planiranom protestu, šef policije je izjavio: "Očekujemo da će na proteste u subotu doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Washingtonu."

Iako se očekuju masovne demonstracije u subotu, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Bragg u Sjevernoj Karolini. Bili su raspoređeni u Virginiji nadomak Washingtona ali nisu ulazili u grad tokom protesta.

Njihovo prisustvo podstaklo je zabrinutost da bi Trump mogao da aktivira Zakon o pobuni iz 1807. godine, da bi omogućio vojnim nagama da se suoče sa hiljadama ljudi kojio su svake noći protestovali u centru Washingtona.

Od početka protesta, prostor oko Bijele kuće koji čuvaju agenti Tajne službe se stalno proširuje. Bijela kuća nije komentarisala planirani protest.

Jedna ulica u neposrednoj blizini Bijele kuće sada se zove "Životi crnaca su važni"
Jedna ulica u neposrednoj blizini Bijele kuće sada se zove "Životi crnaca su važni"

Gradonačelnica Washingtona formalno je preimenovala ulicu koja vodi ka Bijeloj kući u ulicu "Životi crnaca su važni" i dozvolila gradskim radnicima da napišu taj slogan velikim žutim slovima na ulici.

Još nije poznato koje grupe planiraju demonstracije u subotu.

XS
SM
MD
LG