Linkovi

Govori Trumpa i Pencea u Washingtonu pokazali podjele u Republikanskoj stranci


Bivši predsjednik Donald Trump drži govor na samitu političkog instituta "Amerika na prvom mjestu", 26. jula 2022.
Bivši predsjednik Donald Trump drži govor na samitu političkog instituta "Amerika na prvom mjestu", 26. jula 2022.

Sve veće rivalstvo između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovo nekada žestoko lojalnog potpredsjednika Mikea Pencea bilo je očigledno u utorak, kada su održali drastično različite govore u Washingtonu o budućnosti Republikanske partije.

Trump, koji se prvi put vratio u Washingtonu od dana kada ga je demokrata Joe Biden zamijenio u Bijeloj kući, ponovio je lažne tvrdnje o krađi glasova koje su podstakle nasilje i upad u Capitol 6. januara, dok je Pence pozvao stranku da se okrene budućnosti i zaboravi na Trumpov poraz.

Federalni i državni izborni zvaničnici kao i sekretar za pravosuđe u Trumpovoj administraciji izjavili su da nema kredibilnih dokaza neregularnosti na izborima 2020. Tvrdnje bivšeg predsjednika su također odbačene na desetini sudova, uključujući od strane sudija koje je on sam imenovao.

"Ti izbori su bili katastrofa", rekao je, ipak, Trump svojim entuzijastičnim pristalicama na samitu "Amerika na prvom mjestu", na oko kilometar i po od Bijele kuće.

U govoru za koji je bilo najavljeno da će biti posvećen javnoj bezbjednosti, iznio je mračnu sliku nacije u opadanju, kojoj preti rast kriminala. Među prijedlozima koje je iznio su smrtna kazna za dilere droge, slanje beskućnika u kampove na periferijama gradova i dodatna gradnja zida na južnoj granici.

Trump je, također, značajan dio govora posvetio svojim uobičajenim žalbama, iako su ga neki saradnici savjetovali da to prevaziđe.

Nekoliko sati ranije, potpredsjednik Mike Pence je, obraćajući se grupi konzervativnih studenata, pozvao Republikansku stranku da prestane da gleda unazad. "Neki ljudi žele da se fokusiraju na prošlost, ali izbori su stvar budućnosti."

Dva različita govora su odraz podjela unutar stranke između Trumpovih lojalista koji i dalje odbijaju da prihvate rezultate izbora 2020, i drugih republikanaca koji vjeruju da stranka treba da se fokusira na budućnost pred izbore za Kongres u novembru, i kasnije.

Bivši potpredsjednik Mike Pence govori na nacionalnoj konferenciji konzervativnih studenata Fondacije Mlada Amerika, 26. jula 2022.
Bivši potpredsjednik Mike Pence govori na nacionalnoj konferenciji konzervativnih studenata Fondacije Mlada Amerika, 26. jula 2022.

"Vjerujem da konzervativci moraju da se fokusiraju na budućnost da bi ponovo pobijedili u Americi", rekao je Pence obraćajući se studentskoj konzervativnoj grupi Fondacija Mlada Amerika. "Ne možemo da dozvolimo sebi da odvratimo pogled s puta ispred sebe, jer je u pitanju sam opstanak našeg načina života."

I Trump i Pence se po svemu sudeći spremaju za predsjedničku trku. Trump je u utorak nagovijestio te planove navodeći da će "možda jednostavno morati da to ponovo uradi", dok se obraćao grupi bivših zvaničnika Bijele kuće i članova kabineta koji pripremaju agendu za moguću drugu Trumpovu administraciju.

Nekadašnji partneri iz Bijele kuće govorili su u Washingtonu istog dana nakon što su u petak u Arizoni vodili kampanju za dvoje političkih rivala na stranačkim izborima. Za to vrijeme je objavljena vijest da je Penceov bivši šef osoblja Marc Short svjedočio pred federalnom velikom porotom koja istražuje napad na američki Capitol 6. januara 2021.

Short je bio u Capitolu tog dana, kada je Pence morao da pobjegne od rulje koja je pozivala na njegovo vješanje nakon što je Trump netačno insistirao na tome da Pence ima ovlaštenje da poništi izborne rezultate.

Na pitanje o sve većem jazu između sebe i Trumpa, čovjek koji je nekada bio najlojalniji saveznik bivšeg predsjednika rekao je da njih dvojica nemaju različita mišljenja o političkim pitanjima.

"Ali možda se razlikujemo u fokusu. Iskreno vjerujem da su izbori stvar budućnosti i da je od apsolutno ključnog značaja da u vrijeme kada tako mnogo Amerikanaca pati i toliko porodica se nosi sa teškoćama, ne podlegnemo iskušenju da gledamo unazad", rekao je.

Predsjednik Biden na Twitteru je odbacio Trumpove tvrdnje da želi da bude predsjednik "reda i zakona".

"Ne mislim da podstrekavanje rulje da napada policajce predstavlja poštovanje zakona. Ne možete da budete za pobunu i ujedno budete za policiju, demokratiju i Ameriku", ocijenio je predsjednik Biden.

Neprofitni politički institut "Amerika na prvom mjestu" koji održava dvodnevni samit, sastoji se od bivših članova Trumpove administracije i njegovih saveznika, a mnogi ga doživljaju kao "administraciju na čekanju" koja bi brzo mogla da se preseli u Zapadno krilo Bijele kuće ako se Trump ponovo kandiduje i pobijedi.

Mimo samita, osoblje instituta je iznijelo sopstvene planove za budućnost, u namjeri da se postaraju da "imaju spremne politike, osoblje i procese za svaku ključnu agenciju kada ponovo preuzmemo Bijelu kuću", kaže Brooke Rollins, predsjednica Instituta "Amerika na prvom mjestu".

XS
SM
MD
LG