Linkovi

Da li će Trump i Pence biti rivali 2024.?


Bivši predsednik Donald Trump i njegov potpredskednik Mike Pence, arhivska fotografija
Bivši predsednik Donald Trump i njegov potpredskednik Mike Pence, arhivska fotografija

Bivši potpredsjednik SAD Mike Pence sve je očigledniji u namjeri da se suprotstavi svom nekadašnjem šefu, bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, pred izbore 2024.

Obojica će se pojaviti na različitim mitinzima u Arizoni u petak, na kojima će podržati dvojicu različitih kandidata na primarnim izborima, što ukazuje na različite vizije o tome kuda treba da ide Republikanska stranka.

Ako obojica odluče da učestvuju u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata, biće rivali 2024.

"Pence nastavlja da insistira na poruci da Republikanska stranka treba da gleda naprijed, u budućnost. I to je ključno pitanje za partiju - da li će pratiti drugačiju viziju od Trumpove? I za sada, nosilac te vizije je Pence", kaže Skot Dženings, dugogodišnji strateg Republikanske stranke.

Pence je bio jedan od Trumpovih najbližih saradnika, ali se Trump okrenuo protiv njega kada je Pence, kao potpredjsednik, odbio zahtjev da preokrene rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Pence je na primarnim izborima za guvernera Arizone podržao Karin Tejlor Robson, dok je Trump podržao Kari Lejk - pristalicu lažne teorije o pokradenim izborima.

Na izborima u Džordžiji, Pence je podržao guvernera Brajana Kempa - kojeg je Trump često napadao u kampanji.

Pence će naredne nedelje održati govor u konzervativnoj Heritage fondaciji u Washingtonu, a cilj će biti da izloži svoju viziju stranke, kažu njegovi saradnici. Ta vizija je u suprotnosti sa Trumpovom i tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni.

Bivši potpredsjednik apeluje na republikance da nastave dalje i gledaju naprijed, iako se često poziva na rezultate koje je postigla bivša administracija.

Ankete pokazuju da je Trump i dalje favorit među republikanskim biračima.

Prema riječima Trumpovih saradnika, bivši predsjednik Pencea ne smatra glavnim rivalom, već je na tom mjestu guverner Floride Ron Desantis, koga republikanci vide kao prirodnog nasljednika Trumpovog pokreta "učiniti Ameriku ponovo velikom". (MAGA)

Skot Dženings pozdravlja Penceovu nameru da se usprotivi Tuampu, kome se mnogi i dalje boje da stanu na put.

"Možda će ga neko vidjeti kao Jovana Krstitelja. Obezglavljenog, ali dobro upamćenog", kaže republikanski strateg.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG