Linkovi

Govor Bidena u Varšavi: Rusija nikada neće pobijediti Ukrajinu


Biden drži govor u Varšavi.
Biden drži govor u Varšavi.

Poslije dramatične posjete ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, američki predsjednik Joe Biden nalazi se u Poljskoj gdje će održao važan govor u historijskom kraljevskom zamku u Varšavi.

"Prije godinu dana, svijet se spremao za pad Kijeva", izjavio je američki lider. "Upravo sam došao iz posjete Kijevu i mogu da vam raportiram - Kijev je jak, stoji ponosno i uspravno, i što je najvažnije, Kijev je slobodan", poručio je Biden.

Nakon što je nekoliko sati kasnije u svom govoru ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio Zapad za događaje u Ukrajini, predsjednik Biden je istakao da je rat bio Putinova odluka i da bi ruski predsjednik mogao da ga okonča istog trenutka.

"SAD i evropske zemlje ne žele da kontrolišu ili unište Rusiju. Zapad nije kovao zavjeru da napadne Rusiju, kao što je Putin danas izjavio. Milioni ruskih građana koji samo žele da žive u miru sa svojim susjedima nisu naš neprijatelj. Ovaj rat nikada nije bio neophodan, on je tragedija. Ovaj rat je odluka predsjednika Putina", poručio je Biden.

"Diktator riješen da izgradi carstvo nikada neće moći da umanji ljubav jednog naroda prema slobodi. Brutalnost nikada neće izmoriti i savladati volju slobodnih. A Ukrajina nikada neće biti pobjeda Rusije", istakao je američki predsjednik.

Biden je također najavio da će SAD sljedeće godine biti domaćin NATO samita, u godini kada savez slavi 75. rođendan.

"Neka ne bude sumnje, predanost SAD NATO savezu i članu 5 je čvrsta kao stijena", poručio je u svom govoru. "Svaka članica NATO-a to zna. I Rusija to dobro zna: napad na jednog od nas je napad na sve."

Predsjednik Biden sa djecom iz Poljske i Ukrajine poslije govora ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, 21. februar 2023.
Predsjednik Biden sa djecom iz Poljske i Ukrajine poslije govora ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, 21. februar 2023.

Tokom posjete, čije je vrijeme očigledno planirano da zasjeni veliki govor ruskog predsjednika Vladimira Putina pred godišnjicu invazije na Ukrajinu, Biden se sastao sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom, jednim od najglasnijih zagovornika snažnije zapadne podrške Ukrajini.

Poljski predsjednik pozvao je lidere zapadnih zemalja da budu odlučni u podršci Ukrajini.

"Pozivam sve evropske države, NATO članice, da pokažu solidarnost sa Ukrajinom, da pruže vojnu podršku Ukrajini kako bi imali čime da se bore, i da se ne plaše da pruže tu podšrku", poručio je Duda uoči Bidenovog govora.

Biden je posjetu započeo u ponedjeljak nenajavljenim dolaskom u Kijev, što je prvi put da je neki američki predsjednik posjetio zemlju u kojoj se vodi rat, a u kojoj nema američkih vojnika na terenu.

"Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", rekao je Biden svom poljskom kolegi.

Duda je izjavio da Bidenova posjeta pokazuje američku predanost očuvanju bezbjednosti Evrope i opisao njegov odlazak u Kijev kao "nevjerovatan gest".

Poljska je članica NATO-a koja ima najdužu granicu sa Ukrajinom, i predstavlja glavnu rutu za dostavu oružja, kao i prolaz ukrajinskih izbjeglica. Dudin spoljnopolitički savjetnik rekao je da će teme razgovora biti bezbjednost Poljske i povećanje resursa NATO u toj zemlji.

Transaprent u znak podrške Ukrajini za vrijeme posjete američkog predsjednika Varšavi.
Transaprent u znak podrške Ukrajini za vrijeme posjete američkog predsjednika Varšavi.

Bidenovu posjetu su pozdravili građani Poljske, kao i 2,5 miliona Ukrajinaca, pretežno žena i djece koji su izbjegli od sukoba i sada žive u toj zemlji. Većina je pozvala na još smjeliju podršku Zapada Kijevu, uključujući slanje borbenih aviona.

"Nadamo se da će SAD povećati isporuke oružja, da će se stvari na frontu poboljšati i da ćemo pobijediti", izjavila je 32-godišnja Ukrajinka Alina Kiko za Reuters u centru Varšave.

Na trgu Romana Dmovskog u centru grada, na džinovskom bilbordu ispisan je slogan "Bidene, daj F-16 Ukrajini", što se odnosi na američke lovce.

Stanovnik Varšave, 70-godišnji Marijan Svitala, izrazio je nadu da će se "ovaj sukob nekako razriješiti i da će nastati mir u Ukrajini i okolnim područjima."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG