Linkovi

Godine i mentalni kapaciteti dominiraju u američkoj predsjedničkoj kampanji


Joe Biden
Joe Biden

Mentalne sposobnosti i godine predsjedničkih kandidata Sjedinjenih Država zauzeli su centralno mjesto tokom subotnje kampanje, nakon izvještaja koji sugerira da predsjednik Joe Biden pati od gubitka pamćenja.

Bivši predsjednik Donald Trump optužio je i Bidena, demokratu s kojim će se vjerovatno suočiti na općim izborima u novembru, i Nikki Haley, posljednju Trumpovu preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, za nedostatak mentalnih sposobnosti da budu predsjednici.

Haley - kao i Trump, u kampanji u Južnoj Karolini gdje će se njih dvoje natjecati na primarnim izborima 24. februara - napala je obojicu, nazvavši Trumpa mentalno nedostatnim i rekavši da je Biden prestar da bi bio predsjednik.

U međuvremenu, Bidenova Bijela kuća, odgovarajući na izvještaj specijalnog tužioca Ministarstva pravde u četvrtak koji je rekao da Biden ima loše pamćenje, nastavila je s punim napadom na Trumpove godine i mentalnu oštrinu nakon što je Trump nedavno pomiješao imena i učinio druge verbalne gafove.

"Svaki put kada Donald Tramp otvori usta, on je zbunjen, poremećen, laže ili još gore", rekao je T.J. Ducklo, Bidenov glasnogovornik u izjavi koju je objavila Bidenova kampanja za reizbor.

Pitanje mentalne kompetencije postalo je glavna tema u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji. Biden (81) i Trump (77) su dva najstarija muškarca koji su izabrani za predsjednika. Biden je posljednjih dana pomiješao imena nekih svjetskih lidera.

Pitanje je zabrinjavajuće za Bidenovu kampanju za reizbor. U anketi Reuters/Ipsosa sprovedenoj u septembru, 77% ispitanika reklo je da se slaže sa izjavom da je Biden prestar da bi radio u vladi, dok je 56% reklo isto za Trumpa.

Haley (52) pozvala je na testove mentalne sposobnosti za predsjedničke kandidate starije od 75 godina.

Pitanje je ponovo došlo u fokus nakon što je specijalni savjetnik Robert Hur, bivši američki odvjetnik u Marylandu za vrijeme Trumpove administracije, rekao u svom izvještaju da je odlučio da ne podnese krivičnu prijavu protiv Bidena nakon 15-mjesečne istrage o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima jer je predsednik sarađivao.

Hur je rekao da će Bidena biti teško osuditi i opisao ga je kao "dobronamjernog, starijeg čovjeka sa lošim pamćenjem" koji se nije mogao prisjetiti u razgovoru sa istražiteljima kada je njegov sin Beau Biden umro.

Biden je ljutito negirao Hurove navode o svom sjećanju, rekavši u Bijeloj kući u četvrtak navečer "moje pamćenje je dobro".

Trump je na skupu u Conwayju u Južnoj Karolini rekao da Hurov izveštaj pokazuje da Biden "nije sposoban da služi kao naš vrhovni komandant".

Trump - koji se suočava s četiri državna i savezna krivična suđenja, uključujući jedno zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima - blizu je revanša s Bidenom u novembru.

Haley, koja nema jasan put do nominacije nakon Trumpovih uzastopnih pobjeda u Iowi, New Hampshireu i Nevadi, odbija da napusti utrku.

Trump je u subotu nazvao svoju bivšu ambasadoricu u UN-u "ptičjim mozgom", sugerišući da ona nema mentalne sposobnosti da uđe u Bijelu kuću.

Haley, koja je započela dvonedjeljnu autobusku turneju po Južnoj Karolini, nazvala je Bidena "nestajućim". Također je citirala nedavni Trumpov govor u kojem ju je pobrkao s bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG