Linkovi

Republikanci žestoko o Bidenu: „Neće biti bistriji u novembru”


Predsjednik Amerike Joe Biden (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Amerike Joe Biden (Foto: AP/Evan Vucci)

Republikanski rivali Joea Bidena počeli su da postavljaju pitanja o njegovoj mentalnoj oštrini, nakon verbalne omaške predsjednika SAD koji je pojačao zabrinutost demokrata zbog njegovih godina.

„Biden neće biti bistriji u novembru”, rekao je za Glas Amerike Jason Miller, viši savjetnik u izbornom štabu Donalda Trumpa. „Joe Biden nije samo senilan, on je ugrozio našu nacionalnu bezbjednost.”

Bivši američki predsjednik Trump ima vodi republikanskoj trci za nominaciju i vjerovatno će postati kandidat stranke, uprkos tome što se suočava sa 91 optužnicom za krivična djela u raznim federalnom i državnim krivičnim slučajevima.

Iz izbornog štaba Nikki Haley, Trumpove stranačke protivkandidatkinje, saopšteno je da bi Biden „trebalo odmah da uradi test mentalne sposobnosti” i da objavi rezultate.

„Joe Biden ne može da se sjeti velikih događaja u svom životu, na primjer kada je bio potpredsjednik ili kada mu je sin umro”, rekla je Haley. „To je tužno, ali biće još tužnije ako u Bijeloj kući imamo osobu koja mentalno nije dorasla najvažnijem poslu na svijetu.”

Bidenova verbalna omaška

Republikanci su pokrenuli nove napade nakon što je predsjednik napravio verbalnu grešku u četvrtak uveče, pogrešno nazivajući egipatskog predsjednika Abdel-Fataha el-Sisija „predsjednikom Meksika”, dok je naglašavao napore koje je učinio da obezbijedi pomoć za narod u Gazi.

Gaf se dogodio dok je Biden pokušavao da se odbrani od pitanja novinara o izvještaju specijalnog tužioca o propustima u rukovanju povjerljivim dokumentima, gdje se napominje njegov problem sa pamćenjem, a kao primjer da nije mogao da se sjeti nekih trenutaka u svom životu, na primjer kada je služio kao potpredsjednik ili kada mu je preminuo sin Beau.

„Moje pamćenje je dobro”, uzvratio je vidno ljut Biden dok je poricao da je zaboravio kada mu je sin umro. Beau Biden je preminuo od raka mozga 2015. u 46. godini.

Tri četvrtine glasača, među kojima i polovina demokrata, kažu da su zabrinuti za Bidenovo mentalno i fizičko zdravlje, prema anketi NBC Newsa objavljenoj ove nedjelje. Prema istoj anketi, manje od polovine glasača zabrinuto je za Trumpovo mentalno i fizičko zdravlje, uprkos njegovim višestrukim gafovima.

Tokom kampanje početkom mjeseca, Trump je pogrešno nazvao svoju rivalku Haley bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi kada je govorio o 6. januaru 2021. On je ranije pomiješao Bidena i bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

Bez optužnice

Specijalni tužilac Robert Hur odlučio je da Biden neće biti optužen za pogrešno postupanje sa povjerljivim dokumentima. Međutim, Hurova procjena memorije predsjednika će vjerovatno pružiti municiju Bidenovim republikanskim rivalima u njihovim porukama da on nije u stanju da vodi zemlju.

Trump, koji je pod federalnom optužnicom sa 37 tačaka krivičnih djela vezanih za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima, ometanje pravde i davanje lažnih izjava, zaoštrio je napad na Bidenov slučaj.

On je Bidenov slučaj nazvao „100 puta drugačijim i težim od mog”, optužujući u izjavi u četvrtak da postoje „dvostruki aršini i neustavno selektivno krivično gonjenje” i „miješanje u izbore”.

Hur je izvještaju preduhitrio takve tvrdnje.

„Za razliku od dokaza koji uključuju gospodina Bidena, navodi izneseni u optužnici protiv gospodina Trumpa, ako se dokažu, predstavljali bi ozbiljne otežavajuće činjenice”, navodi se u izvještaju. „Suština je da, nakon što mu je dato više šansi da vrati povjerljiva dokumenta i izbjegne krivično gonjenje, gospodin Trump je navodno učinio suprotno.”

XS
SM
MD
LG