Linkovi

Bijela kuća: Izvještaj posebnog tužioca o Bidenovom pamćenju netačan


Joe Biden
Joe Biden

Bijela kuća je u petak oštro kritikovala izvještaj posebnog tužioca Ministarstva pravde koji je prosudio da američki predsjednik Joe Biden pati od gubitaka pamćenja, rekavši da uključuje netačne, neopravdane i neprimjerene kritike.

Ian Sams, portparol kancelarije pravnog savjetnika Bijele kuće, stao je za govornicu Bijele kuće u sobi za brifinge kako bi kritikovao izvještaj specijalnog tužioca Roberta Hura i iznio skepsu u vezi sa njegovom procjenom, piše Reuters.

Hur je u izvještaju objavljenom u četvrtak naveo da je odlučio ne podići krivične optužbe nakon 15-mjesečne istrage Bidenovog postupanja sa povjerljivim dokumentima zbog toga što je predsjednik sarađivao.

Dodao je da bi Bidena bilo teško osuditi i opisao ga kao "dobroćudnog, starijeg čovjeka s lošim pamćenjem."

"Jednostavno odbijamo da je to istina", rekao je Sams.

Potpredsjednica Kamala Harris takođe se dotakla kontroverze.

"Način na koji je predsjednikovo ophođenje u tome izvještaju okarakterizovano je više nego pogrešno i jasno je da je politički motivisano", rekla je.

Sams je rekao da su komentari posebnog tužioca da se Biden nije mogao sjetiti datuma smrti svoga sina "prelazi sve granice".

Biden je u četvrtak bijesno reagovao na Hurove komentare o sinu, rekavši "kako se dovraga" to usuđuje da spomene.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG