Linkovi

Audiopriča: Dnevnik tinejdžera Mirze o preživljavanju genocida i snovima o slobodi


Mirza Bašić imao je 15 godina kada je sa stotinama drugih dječaka i muškaraca nakon pada Srebrenice danima hodao do sigurne teritorije.
Mirza Bašić imao je 15 godina kada je sa stotinama drugih dječaka i muškaraca nakon pada Srebrenice danima hodao do sigurne teritorije.

Danas se prisjeća dnevnika kojeg je pisao i čita njegove odlomke o trenucima molitvi da preživi genocid, gladi i snovima da se ponovo susretne sa porodicom.

Duže od 20 dana Mirza Bašić je pokušavao napustiti područje Srebrenice i doći do Tuzle u julu i augustu 1995. godine. U tim trenucima počeo je pisati dnevnik u nadi da će neko nekada možda pročitati priču o gladnom dječaku dok pokušava preživjeti genocid u kojem je stradalo više od 7.000 drugih dječaka i muškaraca.

On je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pročitao stranice dnevnika u kojem se u najtežim trenucima molio Bogu za spas, sanjao o slobodi i pravljenju kolača.

Kaže da se danas divi dječaku koji je pisao redove dnevnika, njegovoj odlučnosti i nadi da preživi.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG