Linkovi

FBI upozorava na represiju stranih vlada nad stanovnicima SAD


"Harry" Lu Jianwang  napušta sud u Brooklynu sa advokaticom, 17. aprila 2023. godine. On je jedan od uhapšenih pod optužbom da je pomogao da se uspostavi tajna kineska policijska stanica u New Yorku.
"Harry" Lu Jianwang  napušta sud u Brooklynu sa advokaticom, 17. aprila 2023. godine. On je jedan od uhapšenih pod optužbom da je pomogao da se uspostavi tajna kineska policijska stanica u New Yorku.

Visoki kontraobavještajni zvaničnici FBI-aja upozorili su na nove taktike i na "linije koje prelazi" sve veći broj zemalja, te da se bitke između SAD i autokratskih režima više ne vode samo u cyber prostoru, već i na američkom tlu.

Prema njihovim navodima, SAD se suočavaju sa "prelomnom tačkom" u pokušaju da se odupru transnacionalnoj represiji, dok zemlje poput Kine i Irana sve više i smjelije targetiraju disidente i manjinske grupe.

„Promjena koju pokušavamo da istaknemo je svojevrsno povećanje nivoa pretnji, prijetnji nasiljem, prijetnji zastrašivanjem, koje prelaze granice i do sada ih nismo viđali” rekao je novinarima visoki zvaničnik kontraobaveštajne službe FBI-aja, čiji identitet nije objavljen, u skladu sa smjernicama njegove agencije.

Ovo upozorenje se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je FBI uhapsio dvojicu stanovnika New Yorka, optužujući ih za upravljanje tajnom i ilegalnom policijskom stanicom u ime kineskog ministarstva javne bezbednosti.

„Ne možemo i nećemo da tolerišemo progon kineske vlade protiv prodemokratskih aktivista koji su potražili utočište u ovoj zemlji”, rekao je američki tužilac Breon Peace najavljujući optužnice u ponedjeljak.

"Ostajemo odlučni i nepokolebljivi u borbi protiv bilo kakvih napora Komunističke partije Kine da ugnjetava i zastrašuje naše stanovnike”, dodao je.

Zvaničnici FBI-aja odbili su da podijele detalje o tome koliko je zemalja uključeno u transnacionalnu represiju, koja obuhvata taktike poput uhođenja, zastrašivanja ili izvođenja napada protiv ljudi koji žive u SAD.

Višestruke prijetnje

Osim na Iran i Kinu, američki zvaničnici obično upozoravaju na Rusiju, ali i zemlje poput Bjelorusije, Egipta i Saudijske Arabije. Bez obzira na to koja država stoji iza represije, organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava upozoravaju da su prijetnje u porastu.

Baza podataka američke organizacije Freedom House sadrži 854 fizička incidenta transnacionalne represije, koje su u 91 zemlji počinile vlade 38 država od 2014. godine. Samo u 2022. godini dogodilo se 79 incidenata.

Kina je učestvovala u čak 253 incidenta u proteklih devet godina, što Fridom haus označava kao „direktnu, fizičku transnacionalnu represiju”. Slijede Turska, Tadžikistan, Rusija, Egipat, Turkmenistan, Uzbekistan, Bjelorusija, Iran i Ruanda.

FBI i drugi zvaničnici službi za sprovođenje zakona takođe upozoravaju da mnoge od ovih zemalja postaju sve sofisticiranije i drskije u naporima da ućutkaju kritičare u SAD.

U Procjeni prijetnji u svijetu, objavljenoj ranije ove godine, američke obavještajne agencije su navele da kineska vlada aktivno prati kineske studente u inostranstvu, mobilizujući kineska studentska udruženja da pomognu u gušenju neslaganja. Takođe, Peking koristi i „pomoć komercijalnih preduzeća sa sjedištem u Kini”, radi pomoći u nadziranju i cenzurisanju kritičara.

Kada je riječ o Iranu, u tom izvještaju se upozorava da Teheran „ostaje posvećen razvoju surogat mreža unutar Sjedinjenih Država, što je cilj kojem teži više od jedne decenije”.

Neki od pokušaja Irana dospjeli su na naslovnice američkih medija, uključujući višestruke zavjere protiv Masih Alinejad, iransko-američke aktiviskinje za ljudska prava i voditeljke persijskog programa Glasa Amerike.

Ranije ove godine, Sekretarijat za pravosuđe SAD je optužio tri člana istočnoevropske kriminalne bande u vezi sa zavjerom za ubistvo Alinejad ispred njenog doma u New Yorku.

Iz Ambasade Kine u Washingtonu odbacili su optužbe FBI-aja.

„Kineska policija ne učestvuje u 'transnacionalnoj represiji i prisili' protiv takozvanih 'disidenata' i 'neistomišljenika''”, naveo je portparol ambasade Liu Pengyu u imejlu Glasu Amerike. "

Penguu je američke vlasti optužio da nastoje oklevetati kineski ugled, dodajući: „Kineska vlada se striktno pridržava međunarodnog prava i u potpunosti poštuje suverenitet drugih zemalja u sprovođenju zakona”.

Druge zemlje o kojima su američki zvaničnici govorili u kontekstu transnacionalne represije, poput Irana, Bjelorusije, Egipa i Saudijske Arabije, nisu odgovorile na pitanja Glasa Amerike o toj temi.

Odgovor SAD

„Ovi drski akti transnacionalne represije krše zakone SAD, oni narušavaju naš suverenitet i možda najvažnije, oni su napad na naše osnovne vrijednosti”, rekla je zamjenica američkog državnog tužioca Lisa Monaco tokom govora prošlog mjeseca u Vašingtonu.

„Koristićemo svaki alat da razotkrijemo represivnu taktiku autokratskih režima i prisilimo njihove agente da odgovaraju za svoje nezakonito ponašanje“, izjavila je Monaco. „Podržaćemo naše saveznike i partnere da učine to isto.”

Tokom protekle dvije godine, FBI je pojačao obuku svojih analitičara i agenata na terenu, uključujući i one koji blisko sarađuju sa aerodromima i drugim transportnim čvorištima, kako bi im pomogao da bolje prepoznaju aktivnosti koje mogu da upute na zavjere transnacionalne represije.

Istovremeno, vlade koje se bave transnacionalnom represijom pronalaze sve sofisticiranije načine da ućutkaju one koji im se ne sviđaju, uključujući i to što Kina i Iran sve češće koriste privatne istražitelje - koji nisu uvijek svjesni šta se dešava.

„Viđali smo da privatni istražitelji ne znaju šta se dešava i gdje, u stvari, subjekti koriste neku vrstu izdvojene kompanije da maskiraju ko stoji iza toga”, rekao je zvaničnik FBI-aja za Glas Amerike.

Takođe, bilo je i slučajeva da Kina pokušava da djeluje preko lokalne policije.

Policija ima tendenciju da vjeruje drugoj policiji, rekao je zvaničnik Glasu Amerike „pa kada dobiju zahtjev od, na primjer, kineske policije, oni će to da prihvate zdravo za gotovo”.

Iz FBI-aja navode da pokušavaju da upozore i edukuju udruženja privatnih istražitelja o pokušajima da se istražitelji zloupotrebljavaju u svrhu transnacionalne represije.

„Isto važi i za lokalne policijske uprave”, dodao je zvaničnik. „Dio informisanja je i objašnjavanje da neke od ovih zemalja koriste stvari poput potjernica iz političkih razloga, gdje idu za nekim ko se ne slaže s njima, a optužbe su izmišljene”.

FBI također radi i na boljoj komunikaciji sa imigrantskim zajednicama koje su u prošlosti već bile meta, ili su potencijalna meta u budućnosti.

Zvaničnici kažu da autokratski režimi često dobro koriste cyber prostor za zastrašivanje i ućutkivanje onih koji im se ne sviđaju.

„To je svakako jedan od načina koji to omogućavaju”, rekao je jedan od zvaničnika FBI-aja za Glas Amerike. „Svaka zemlja, čak i sa ograničenim resursima, može se sigurno upustiti barem u onlajn uznemiravanje, uz vrlo malo ulaganja ili stručnosti.”

Neki autokratski režimi čak su koristili prijetnje i novac kako bi prisilili ljude da im pomognu ućutkati druge osobe.

„To je skoro područje potencijalne dvostruke viktimizacije”, rekao je zvaničnik FBI-aja za Glas Amerike. „Osobi bi se moglo prijetiti posljedicama na njene najmilije u autokratskoj zemlji ako ne podnosi izvještaje o drugima ovdje u SAD”.

Masud Farivar je pomogao u radu na ovom tekstu.
XS
SM
MD
LG