Linkovi

Privedeni osumnjičeni za rukovođenje tajnom kineskom policijskom stanicom u New Yorku


"Harry" Lu Jianwang, 61, američki državljanin optužen za zavjeru da djeluje kao agent kineske vlade, i njegov advokat napustili su federalni sud u nakon što je Lu položio garanciju, New York, 17. aprila 2023.
"Harry" Lu Jianwang, 61, američki državljanin optužen za zavjeru da djeluje kao agent kineske vlade, i njegov advokat napustili su federalni sud u nakon što je Lu položio garanciju, New York, 17. aprila 2023.

Američke vlasti privele su dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su rukovodili tajnom policijskom stanicom u kineskoj četvrti na Manhattanu.

Lu Jianwang i Chen Jinping suočavaju se sa optužbama da su počinili zavjeru, djelujući kao agenti kineske vlade, o čemu nisu obavijestili američke vlasti, kao i da su, kako je navedeno, opstruisali primjenu pravde.

Kako je saopštio Sekretarijat za pravoduđe, dvojica uhapšenih radili su pod kontrolom i po naredbama zvaničnika kineske vlade, a obrisali su komunikaciju sa njim sa svojih telefona, kad su saznali da FBI vodi istragu.

"Ovim krivičnim gonjenjem razotkriveno je ozbiljno kršenje suvereniteta naše nacije koje su počinile kineske vlasti - uspostavljanjem tajne policijske stanice usred New Yorka", rekao je tužilac Breon Peace.

Svrha takvih poteza je, kako se navodi, zastrašivanje kritičara i političkih protivnika kineskih i iranskih vlasti nastanjenih u Sjedinjenim Državama.

Tužioci su saopštili da je osumnjičeni Lu 2018. pokušao da ubijedi osobu koju Kina smatra bjeguncem da se vrati kući. Ta osoba prijavila je da je bila maltretirana i da joj je bilo prećeno naveli su tužioci.

Prema navodima tužilaca, uhapšeni su agentima FBI priznali da su uništili tragove komunikacije sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom.

Tajna policijska stanica se bavila nekim osnovim uslugama, kao što je pomaganje kineskim državljanima da obnove svoju kinesku vozačku dozvolu, ali je imala i mnogo druge zastrašujuće funkcije.

Zvaničnici su utvrdili da su kineske vlasti 2022. tražile od Lua pomoć u lociranju osobe koja živi u Kaliforniji, za koju se smatralo da je prodemokratski aktivista.

Informacija o hapšenju objelodanjena je u momentu kada je Sekretarijat za pravosuđe intenzivirao istrage o, kako ih definiše, pokušajima transnacionalne represije koju sprovode američki protivnici poput Kine i Irana.

Američke federalne vlasti do sada su optužile više od deset kineskih i državljana drugih zemalja za nadzor i uznemiravanje disidenata koji žive u Sjedinjenim Državama. Tu spadaju i pokušaji nasilne repatrijacije građana koje je Kina smatrala beguncima.

Inače, direktor FBI Christopher Wray je u novembru 2022, tokom pretresa u američkom Senatu, izrazio zabrinutost zbog postojanja tajnih kineskih policijskih stanica američkim gradovima.

Tom prilikom je rekao da uspostavljanjem policijskog prisustva u Sjedinjenim Državama kineske vlasti krše suverenitet i zaobilaze saradnju sa američkim agencijama za primjenu zakona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG