Linkovi

Četvrtina stanovnika EU primila je najmanje jednu dozu vakcine


Vakcinacija u Marseju, Francuska, 19. april 2021.
Vakcinacija u Marseju, Francuska, 19. april 2021.

Više od četvrtine stanovnika Evropske unije primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

"Vakcinacija se ubrzava u Evropi: upravo smo premašili 150 miliona datih vakcina", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u poruci na Twitteru.

"Četvrtina Evropljana je primila prvu dozu. Do jula ćemo imati dovoljno doza da vakcinišemo 70 posto odraslih u EU", navela von der Leyen.

Kako navodi AFP, 25,1 posto od 446 miliona ukupne populacije Unije do sada je primilo barem jednu dozu, odnosno 112 miliona primilo je barem jednu dozu.

Najmanje 41,9 milona u potpunosti je vakcinisano, odnosno 9,4 posto populacije.

Iako je u Uniji došlo do ubrzanja vakcinacije, 27 zemalja članica i dalje se nalazi iza Sjedinjenih Država koje su vakcinisale 31,9 posto svoje populacije ili Izraela koji je vakcinisao 58,5 posto.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG