Linkovi

BioNTech i Pfizer u Evropi i SAD učekuju odobrenje COVID19 vakcine za adolescente


Na fotografiji od 27. marta 2021. laboratorijski radnik simulira tok rada u čistoj sobi proizvodnje cjepiva BioNTech Corona u Marburgu u Njemačkoj tijekom medijskog dana.
Na fotografiji od 27. marta 2021. laboratorijski radnik simulira tok rada u čistoj sobi proizvodnje cjepiva BioNTech Corona u Marburgu u Njemačkoj tijekom medijskog dana.

Kompanije Pfizer i BioNTech podnijele su zahtjev Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) da odobri upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa kod djece od 12 do 15 godina, što bi moglo da omogući početak imunizacije mlađe populacije u Evropi kod koje postoji manji rizik od COVID 19.

Dvije farmaceutske kompanije su u saopštenju, objavljenom u petak, navele da je zahtjev zasnovan na kliničkom istraživanju, u kojem je učestvovalo više od 2.000 adolescenata, a koje je pokazalo da je vakcina bezbjedna i efikasna.

Komanije su početkom mjeseca podneli sličan zahtjev u Sjedinjenim Državama, a direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Volenski rekla je da očekuje da će vakcina za djecu od 12 do 15 godina biti odobrena do sredine maja.

"U Evropi, proces odobrenja bi trebalo da traje između četiri i šest nedjelja", rekao je suosnivač i direktor firme Ugur Sahin za današnje izdanje njemačkog časopisa Špigel.

Ta vakcina je za sada odobrena za upotrebu za osobe od 16 godina i starije.

Zahtjevi za odobrenje zasnovani su na podacima kliničkih proba "faze tri", urađenih na toj starosnoj grupi objavljeni krajem marta koji prema laboratorijama pokazuju efikasnost od 100 odsto u sprječavanju bolesti.

Vakcina se takođe dobro podnosi i nus pojave su uopšteno u skladu sa onima primijećenim kod osoba starim od 16 do 25 godina, saopštili su iz dvije komapnije.
Za djecu od pet do 12 godina Sahin očekuje rezultate kliničkih proba u julu i smatra da su na dobrom putu da dobiju odobrenje do početka školske godine u septembru.

Rezultati studije na još mlađoj djeci bi mogli da budu raspoloživi od septembra.

Sahin, koji je suosnivač laboratorije sa svojom suprugom, ocijenio je juče da je moguće da se u Evropi stekne kolektivni imunitet u julu i najkasnije u avgustu, i izrazio uvjerenje u efikasnost vakcine protiv takozvane indijske varijante korona virusa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG