Linkovi

WHO ove sedmice odlučuje o odobravanju kineskih vakcina


Sinopharm vakcine
Sinopharm vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala bi ove sedmice odlučiti hoće li odobriti dvije kineske vakcine protiv COVID-19 za hitnu upotrebu, izjavila je Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora za pristup lijekovima vakcinama i farmaceutskim proizvodima u ovoj instituciji. 

Radi se o vakcinama Sinopharm i Sinovac.

Takvo odobrenje značilo bi da je kineska vakcina prvi put uvrštena na popis za hitnu upotrebu od strane zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, navodi AP.

Simao kaže da je potrebno donijeti još neke "konačne aranžmane" prije nego što bude donesena presudna riječ tehničke savjetodavne grupe WHO o vakcinama Sinopharm i Sinovac.

"Očekujemo da ćemo donijeti obje odluke do kraja ove sedmice", rekla je dodavši da finaliziraju procjenu Sinopharm vakcine, ali da još fali neka dokumentacija.

WHO navodi da će prvo odlučiti o vakcini Sinopharm, a nakon toga o Sinovacu.

"Znamo da odluka nekih zemalja da nastave vakcinaciju ovisi o ovome (odobrenju)", rekla je Simao na konferenciji za medije.

Inače, prije nekoliko dana je WHO odobrila za hitnu upotrebu vakcinu kompanije Moderna za starije od 18 godina. Do sada su odobrene još vakcine AstraZeneca, Pfizer-BioNtech i Johnson & Johnson.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG