Linkovi

Predloženo da vakcinisane osobe mogu putovati u EU


Aerodrom u Frankfurtu, Njemačka, mart 2021.
Aerodrom u Frankfurtu, Njemačka, mart 2021.

Evropska komisija (EK) predlaže državma članicama Evropske unije (EU) da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lijekove (EMA).

Takođe se pozivaju zemlje članice EU da prilikom ublažavanja mjera uzmu u obzir kampanju vakcinacije i razvoj epidemiološke situacije širom svijeta.

EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Pfizer, Moderna, Johnosn & Johnson i AstraZeneca.

Prema prijedlogu EK, sve osobe koje dolaze iz takozvanih trećih zemlja, a koje su vakcinisane jednom od ovih vakcina, mogu putovati u EU.

Što se tiče vakcine Sputnik V, i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tijela, i kako je rečeno u sjedištu EK, dok se zvanično ne odobri korištenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno putovati u evropskim zemljama.

"Evropska komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU za neesencijalna putovanja ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim osobama koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU", stoji u saopštenju EK.

Pored toga, u saopštenju se dodaje da se predlaže da se, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u EU, podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva COVID-19 koji se koriste za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja.

"Ovo bi trebalo da omogući Savjetu da proširi ovu listu", naglašava se u izdatom saopštenju.

U tom smislu, države članice trebale bi da dozvole putovanje u EU onima koji su primili, najmanje 14 dana prije dolaska, posljednju preporučenu dozu vakcine koja je dobila odobrenje za stavljanje u promet u EU.

"Kampanja vakcinacije se uveliko organizuje u svim zemljama i to bitno mijenja situaciju i dozvoljava nam da ublažimo restrikcije", rekao je novinarima jedan od eksperata EK.

Inače, EU je u martu prošle godine, prilikom suzbijanja pandemije COVID-19 uvela restrikciju za sva neesencijalna putovanja u evropskim zemljama.

Istovremeno se predlaže se i takozvana "hitna kočnica" za slučajeve ako se u nekoj zemlji pogorša epidemiološka situacija.

"Kada se epidemiološka situacija u državi koja nije članica EU brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka zabrinjavajuća varijanta ili država, država članica može hitno i privremeno obustaviti sva dolazna putovanja državljana izvan EU koji imaju prebivalište u takvoj zemlji", stoji u prijedlogu EK.

Ovaj prijedlog Evropske komisije bi trebale da usvoje države članice EU koje će već ove nedjelje početi sa raspravom. Eksperti EK očekuju odluku Savjeta do kraja maja kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje već u junu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG