Linkovi

Njemački ministar ekonmije: Jedinstvo EU oko sankcija Rusiji "počinje da se osipa"


Njemački ministar ekonomije Robert Habeck
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck izrazio je u nedelju, 29. maja bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se osipa" uoči samita na bi trebalo da se raspavlja o naftnom embargu protiv Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, prenosi Reuters.

Lideri Evropske unije (EU) sastaće se u ponedjeljak i utorak kako bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi takođe mogao da uključi embargo na naftu i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas.

"Poslije ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo šta može da se desi kada Evropa stoji ujedinjena. U pogledu sutrašnjeg samita, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se osipa i osipa ponovo", rekao je Habeck.

U petak su evropske države uspjele da postignu sporazum o embargu na pomorsku isporuku ruske nafte, ali su ostale pri tome da dozvole isporuku naftovodom, što je kompromis kako bi pridobili Mađarsku i deblokirali nove sankcije Moskvi.

Habeck je pozvao Njemačku da na samitu bude jedinstvena umjesto da se uzdrži od glasanja zbog razlika u mišljenjima unutar vladajuće koalicije u toj zemlji. On je pozvao na slično jedinstvo i druge članice EU.

"Evropa je i dalje ogromna ekonomska oblast sa njeverovatnom ekonomskom snagom. I kada stoji ujedinjena, može da iskoristi tu moć", rekao je Habeck.

Izbijanje rata u Ukrajini podstaklo je države EU da pokušaju ubrzano da smanje svoju zavisnost od uvoza ruskih energenata, uključujući prirodni gas.

Brisel je prvobitno predložio da većina država članica EU zaustavi uvoz ruske sirove nafte u narednih šest mjeseci i rafinirana goriva do kraja godine.

Mađarska je, međutim, do sada odbijala da podrži plan koji je iznijela predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Premijer te zemlje Viktor Orban poručio je da bi taj plan "potpuno uništio" bezbjednost mađarskog snabdijevanja energentima.

Brisel je Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj ponudio duži period početka za postupno ukidanje uvoza ruske nafte, ali to još nije uvjerilo Budimpeštu da odstupi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG