Linkovi

Ahilova peta ruske nafte - osiguranje


ilustracija
ilustracija

Rusija je do sada odbijala velik dio utjecaja sankcija na svoju trgovinu naftom, ali industrija osiguranja prijeti da će baciti ključ posla osim ako Moskva i njezini klijenti ne popune prazninu koju su ostavili zapadni osiguravatelji.

Osiguravatelji iz Europe i Sjedinjenih Država, koji dominiraju međunarodnim pomorskim tržištem, smanjuju pokriće za ruske naftne tankere, kažu izvori iz industrije, kako bi izbjegli kršenje sankcija uvedenih nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Čak su i neruska plovila sada u opasnosti da ih zapadni osiguravatelji odbace ako prevoze rusku naftu.

Potezi zapadnih osiguravatelja mogli bi potkopati nedavni uspjeh Moskve u preusmjeravanju isporuke sirove nafte iz Europe i Sjedinjenih Država u Aziju, ubrzati pad njezina europskog poslovanja i napraviti veću rupu na energetskim tržištima jer ograničenja zarobljavaju drugog najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte.

Očekuje se da će povlačenje doći tijekom juna i jula, kada će politike koje su povučene ovog mjeseca u potpunosti isteći u očekivanju strožih ograničenja Europske unije, izjavila su za Reuters četiri izvora iz brodarstva i industrije. Odbili su biti imenovani zbog osjetljivosti razgovora o poslovima povezanim s Rusijom.

"Postoji stalni pritisak na međunarodne pomorske osiguravatelje da ne pokrivaju brodarske tvrtke diljem svijeta za prijevoz ruske nafte", rekla je Maria Bertzeletou, analitičarka Signal Maritime Services sa sjedištem u Grčkoj, vodeći menadžer naftnih tankera.

"Ne mogu se isključiti previranja ili kratkoročni prekid u osiguranju mora."

Brodovi moraju imati komercijalno osiguranje zaštite i odštete (P&I), koje pokriva zahtjeve za odgovornost trećih strana, uključujući štetu u okolišu i ozljede. Zasebna pravila o trupu i strojevima pokrivaju plovila protiv fizičkih oštećenja.

Iako bi osiguravajuća društva sa sjedištem u zemljama koje su veliki kupci ruske nafte mogla uskočiti, njihova sposobnost da pokriju potencijalno velike rizike police dobivanjem vlastitih polica osiguranja od reosiguratelja također će biti pogođena.

Baš kao što tržištem pomorskog osiguranja dominiraju zapadne tvrtke, globalnim tržištem reosiguranja dominiraju američke i europske tvrtke koje sada moraju voditi računa o širokom rasponu sankcija usmjerenih na ruske brodarske interese i banke.

"Sada će biti izazov identificirati reosiguranu štetu koja na neki način ne bi bila zahvaćena tim sankcijama", rekao je Mike Salthouse, voditelj odjela za štete u Northu, član International Group, udruge osiguravatelja koji pružaju P&I osiguranje za oko 90% morskih brodova.

Državne garancije?

Bez reosiguranja, osiguravatelj koji piše policu za naftni tanker vjerojatno bi trebao državno jamstvo za pokriće potencijalnih obaveza koje bi mogle doseći milijarde dolara.

"Vjerojatno postoje osiguravatelji u Rusiji koji su sposobni pisati programe odgovornosti i reosiguranja prema trećim stranama koji bi onda mogli biti podržani državnim fondom iz Kine ili Rusije ili kombinacijom oboje", rekao je Salthouse, koji je i predsjedavajući pododbora za sankcije Međunarodne grupe .

"To je tehnički moguće. Ovisi o tome kakva je politička volja i na koja će tržišta Rusija usmjeriti svoje terete."

Za sada kupci u Indiji i Kini preuzimaju terete ruske nafte koju izbjegavaju na Zapadu i koja je zbog toga jeftinija, pokazuju industrijski podaci i trgovci. Ruski izvoz nafte vratio se na prosjek prije invazije u aprilu, prema ovomjesečnom izvještaju Međunarodne energetske agencije.

U nedostatku zapadnih osiguravatelja, Rusija se okreće lokalnim osiguravajućim društvima, uključujući 4. pružatelja usluga u zemlji Ingosstrakh, prema tri izvora iz industrije.

Reuters nije mogao utvrditi je li ruska vlada ili bilo koja druga suverena država dala ili planirala dati bilo kakva financijska jamstva Ingosstrakhu u privatnom vlasništvu. Ruska ministarstva gospodarstva i prometa i Ingosstrakh nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Indija, dugogodišnji saveznik Moskve, otkupljuje rusku naftu. Prema IEA-i, njegov udio u izvozu ruske nafte skočio je na 10 posto s nule od početka ove godine.

New Delhi ne vidi osiguranje kao prepreku budućim kupnjama jer Ingosstrakh snosi odgovornost za sve opasnosti koje se događaju na moru, rekao je visoki državni dužnosnik.

"Indija priznaje osiguranje, uključujući P&I od Ingosstrakha, tako da neće biti nikakvih problema sve dok brodovi ispunjavaju pravila ulaska u luku. Budući da ne priznajemo američke sankcije, prihvatit ćemo ruske brodove. Naša odgovornost će nastati tek nakon iskrcaja plovilo", rekao je dužnosnik, koji je odbio biti imenovan.

Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, također povećava kupovinu nafte iz Rusije po povoljnim cijenama, prema podacima o otpremi i trgovcima naftom koji su razgovarali za Reuters.

No, kineskim osiguravateljima koji žele preuzeti posao koji su prije pokrivali njihovi zapadni kolege vjerojatno će trebati državno jamstvo, prema tri izvora iz industrije.

„Neće biti komercijalno održiva odluka da bilo koji kineski osiguravatelj da preuzme pokriće osiguranja od europskih tvrtki”, rekao je Leonard Li, partner konzultantske tvrtke za upravljanje Oliver Wyman.

"Kineske tvrtke nemaju puno iskustva niti znanja o ovom sektoru", dodao je.

Dužnosnici kineske vlade nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Postoji presedan da se vlade umiješaju kako bi jamčile pomorske rizike povezane s otpremom sankcionirane robe.

Japan je 2012. godine koristio jamstvo državne odgovornosti kako bi pomogao u dovozu tereta iranske nafte nakon što su zapadni osiguravatelji smanjili pokriće zbog sankcija prije nego što je postignut nuklearni sporazum s Teheranom.

Japanski dužnosnik, koji je odbio biti imenovan zbog osjetljivosti tog pitanja, rekao je da se zakon donesen 2012. odnosi isključivo na uvoz iranske nafte i da će se nova pravila morati odobriti za sva jamstva koja pokrivaju Rusiju.

Dva japanska vladina dužnosnika, uključujući prvog izvora, rekli su da nisu svjesni bilo kakve rasprave o takvim rezervnim planovima.

Japanski osiguravatelji i dalje osiguravaju pokriće za tankere koji prevoze rusku naftu sve dok nisu povezani s tvrtkama na popisima sankcija, rekao je izvor iz japanske industrije upoznat sa situacijom.

Izvor je dodao da ako Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne tvrtke za reosiguranje prestanu nuditi pokriće, onda bi osiguravatelji u Japanu također vjerojatno učinili isto.

Složeni splet sankcija SAD-a, EU-a i Velike Britanije zabranio je brodovima u ruskom vlasništvu ili pod zastavom pristajanje u luke ili uključivanje u nove trgovačke ugovore, prikupljanje kapitala ili osiguranje novog osiguranja od tvrtki koje posluju u tim jurisdikcijama.

Ne postoji zabrana osiguranja brodova u stranom vlasništvu koji prevoze rusku naftu, ali se to razmatra kao dio novog paketa ograničenja Europske unije, koji bi uključivao i embargo na uvoz ruske nafte.

U međuvremenu, industrija osiguranja se samosankcionira prije svih mogućih budućih ograničenja, a ruski pomorski sektor bilježi ukidanje brojnih usluga, uključujući certificiranje brodova od strane vodećih stranih pružatelja usluga - ključno za pristup lukama i osiguranje - brodarske tvrtke se povlače i proizvođači brodskih motora obustavljaju obuku o njihovoj opremi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG