Linkovi

Anketa Glasa Amerike: Svađe, blokade i nazadak zemlje su očekivanja od novog Predsjedništva BiH


Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović su dužnost kolektivnog šefa države preuzeli 20. novembra
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović su dužnost kolektivnog šefa države preuzeli 20. novembra

Od novog tročlanog Predsjedništva BiH čitaoci i gledaoci Glasa Amerike ne očekuju poteze za bolju budućnost zemlje.

Bh. redakcija Glasa Amerike na portalu je za vikend pokrenula anketu sa pitanjem: „Očekujete li da će novo Predsjedništvo BiH uspješno voditi zemlju?”

Većina, 77 posto, odgovara kako od sedmog saziva Predsjedništva BiH očekuje blokade, svađe i nazadak zemlje, dok sedam posto učesnika ankete vjeruje progres i napredak.

Stagnaciju očekuje šest posto učesnika ankete, a na pitanje o uspješnom vođenju države njih deset posto odgovara: „Možda. U bh. politici sve je moguće.”

Anketa je uslijedila nakon što su dužnost kolektivnog šefa države preuzeli Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, te prvog skandala u najvišoj državnoj instituciji.

Najbrži dogovor

Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.
Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.

Kada su novi članovi Predsjedništva BiH položili svečanu zakletvu 20. novembra, Dodik je pitao: „Hoćemo li se dogovoriti da ja predsjedavajući budem?”, na što je potvrdan odgovor stigao od Komšića i Džaferovića.

„Konstatujem da smo imali najbrži mogući dogovor o tome da ja budem predsjedavajući u novom sazivu (…)”, rekao je Dodik.

U Poslovniku o radu Predsjedništva BiH stoji da „predsjedavanje u novom sazivu po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije”.

Dodiku je po automatizmu i pripalo da narednih osam mjeseci bude predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Već iz prvog obraćanja nakon preuzimanja dužnosti primjetna su razilaženja tri člana Predsjedništva BiH.

Dok će se Komšić i Džaferović, kako tvrde, zalagati za put prema Evropskoj uniji i NATO savezu, Dodik je ponovio svoj stav da je protiv ulaska BiH u NATO, pojašnjavajući da će u Predsjedništvu BiH voditi politiku entiteta Republika Srpska.

„Elementi za vojnu neutralnost su dio političkog konsenzusa svih, i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj (…)”, rekao je Dodik.

Kršenje Zakona o zastavi BiH

Skandal sa zastavama u Predsjedništvu BiH. Tako bi mogle izgledati naredne četiri godine u BiH?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Dva dana poslije, Dodik je u Predsjedništvu BiH, primajući akreditivna pisma novog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, uz zastavu BiH postavio i zastavu Republike Srpske, što predstavlja kršenje Zakona o zastavi BiH.

Komšić i Džaferović su najavili da će poduzeti „pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi BiH”.

XS
SM
MD
LG