Linkovi

EVROPA: Njemačka izbjegla recesiju. Britanija izlazi iz EU sa ili bez sporazuma


Germany Europe Weather
Germany Europe Weather

Njemačka je u četvrtom tromesečju zabilježila ekonomski rast, ali nedovoljan za popravljanje loših rezultata u prethodnim tromjesječjima. Britanija će izaći iz Evropske Unije u martu bez sporazuma, osim ako Brisel ponudi ustupke koji će omogućiti britanskom parlamentu da podrži plan premijerke Terese May, izjavio je ministar za Brexit Stiven Barkli (Stephen Barclay).

Podaci koje je danas objavila njemačka statistička služba slabiji su od očekivanja pošto su analitičari predviđali rast od 0,1 odsto. Novi podaci iz Njemačke pri tom su još jedan negativan pokazatelj u eurozoni, naveo je AP.

Ipak, izbjegnut ulazak u recesiju koja je definisana kao dva uzastopna kvartala s negativnim rastom.

Potrošnja kompanija na mašine i opremu kao i građevinski sektor održali su njemačku privredu na nultom rastu.

Usporavanje globalne trgovine zbog tenzija između SAD i Kine su usporile i izvoznu orijentisanu Njemačku. Prošlogodišnji rast je takođe pogođen problemima u autoindustriji pošto su proizvođači vozila suočeni s novim testovima izduvnih gasova, dok je nizak vodostaj Rajne omeo trgovinu.

Zbog usporenja u prošloj godini Evropska komisija je smanjila prognozirani rast Njemačke za ovu godinu na 1,1 odsto s 1,8 odsto.

Slabom završetku godine je, međutim, prethodilo solidnih prvih šest mjeseci, pa je privredni rast Nemačke bio 1,5 odsto. U četvrtom tromesečju godišnji rast je pao na 0,6 odsto, dok je u trećem bio 1,2 a u drugom dva odsto.

Posljednji nepovoljni podaci u eurozoni podgrijali su špekulacije da bi Evropska centralna banka mogla da pomjeri datum podizanja referentnih kamata. Banka je saopštila da će podići kamate s rekordno niskog nivoa tokom ljeta, mada analitičari sada procijenjuju da bi to moglo da se pomjeri ako se nastave znaci slabosti.

Stephen Barclay
Stephen Barclay

Britanski ministar za razlaz sa EU Stephen Barkley smatra da je napuštanje EU nakon 29. marta neminovno, sa ili bez sporazuma.

On je istakao da na to upućuje zakon, koji je usvojen prošle godine. Ovaj akt, tvrdi Barkley, ima prednost u odnosu na odluku parlamenta od prošlog mjeseca koji isključuje Brexit bez sporazuma.

U međuvremenu, više od 40 bivših britanskih ambasadora pozvalo je premijerku Theresu May da produži rok za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, objavio je u četvrtak The Times.

XS
SM
MD
LG