Linkovi

Usporen rast ekonomije eurozone, Italija u recesiji


Germany Latvia Euro
Germany Latvia Euro

Ekonomija eurozone porasla je beznačajnih 0,2 odsto u posljednja tri mjeseca 2018. godine, isto koliko i u prethodnom tromjesečju, pokazuju zvanični podaci.

Eurostat je danas saopštio da je eurozona 2018. godine imala rast od 1,8 odsto, što je slab rezultat pošto se očekivao minimalni pad u odnosu na postignutih 2,3 odsto u 2017. Na to je, između ostalog, uticao loš rezultat italijanske ekonomije koja je skliznula u recesiju u posljednjem tromjesečju.

Statistička agencija Italije je saopštila da je ta treća ekonomija eurozone imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,2 odsto u četvrtom tromjesečju 2018. Zbog pada BDP-a od 0,1 odsto u trećem tromjesečju prošle godine, Italija je u tehničkoj recesiji koja označava pad ekonomije u dva uzastopna tromjesečna perioda.

Na usporavanje italijanske ekonomije uticao je spor njene nove populističke vlade s Evropskom komisijom oko budžeta.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, neočekivano je usporila u trećem tromjesečju, prije svega zbog promjena standarda emisije gasova koje su uticale na prodaju automobila.

Na ekonomiju eurozone negativno je uticala i neizvjesnost oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG