Linkovi

May u Briselu sa skoro nultim šansama za uspjeh


European Commission President Jean-Claude Juncker meets with British Prime Minister Theresa May at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium February 7, 2019.
European Commission President Jean-Claude Juncker meets with British Prime Minister Theresa May at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium February 7, 2019.

Theresa May je u novom pokušaju da ponovo otvori već utvrđeni sporazum o Brexitu.

Premijerka Velike Britanije Theresa May je u četvrtak u Briselu u novom pokušaju da ponovo otvori već utvrđeni sporazum o Brexitu, koji je sredinom januara velikom većinom odbacio britanski parlament i dao joj instrukcije da ponovo pregovora o takozvanom backstopu, zaštitnoj mjeri na irskoj granici.

Stiže, međutim, u trenutku kada Brisel jedinstveno ponavlja da neće biti novih pregovora i jučerašnje nediplomatske izjave predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska "o specijalnom mjestu u paklu za brexitere bez plana za izlazak", koja je izazvala buru u Londonu.

May insistira da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) neće biti zaglavljeno u zaštitnoj mjeri "backstopu", planu koju bi trebalo da omogući da se izbjegne povratak kontrolama na granici između Irske i Sjeverne Irske bez obzira na to kakav će trgovinski sporazum dogovoriti Britanija i EU.

Kako prenose britanski mediji, objavu iz njenog kabineta, ona će tražiti da se sporazum mora promijeniti da bi dobila podršku parlamenta svoje zemlje koji je, nakon što su odbili krajem novembra dogovoreni sporazum između nje i EU, i tražili da utvrdi "alternativne aranžmane".

No, iz EU neprekidno odbacuju mogućnost promjene "ugovora o razvodu".

Pritom se nad njenom posjetom nadvila sjenka spora koju je izazvala izjava jednog on njena dva današnja sagovornika, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, koji se zapitao kakvo je "specijalno mjesto u paklu" rezervisano za one koji su vodili kampanju za Brexit, a da nijesu napravili plan kako da to izvede. Prva je reakcija bila iz kancelarije premijerke čiji je portparol upitao koliko su takve riječi od koristi.

Britanski parlamentarci koji su podržali Brexit na referendumu 2016. zatim su reagovali sa bijesom, optužujući Tuska za "aroganciju".

David Lidington, ministar za kojeg BBC kaže da je drugi u komandnom lancu Therese May, kaže da izjava Tuska "nije najbriljantnija diplomatija na svijetu" ali i da vjeruje da Tusk nije kritikovao premijerku.

"Mislim da se gospodin Tusk izduvao juče, ali ja ne mislim da će to ometati ono zašto ja očekujem da će biti ljubazan i senzibilan razgovor odraslih između različitih lidera EU i premijerke", kazao je Lidington za BBC Radio 4.

May se, osim sa Tuskom, susreće i sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom koji je ponovio upozorenje Londonu, da sporazum o izlasku i klauzula o "backstopu" predviđena da se irska granica zadrži otvorenom ako u budućnosti ne bude dogovoren trgovinski sporazum, neće biti promijenjena.

"Ona zna da komisija nije pripremljena da ponovo otvara to pitanje", rekao je Juncker nakon susreta sa irskim premjerom Leom Vardkarom, koji insistira na potrebi da backstop ostane.

"Backstop" je "politika osiguranja" predviđena da se "pod bilo kojim okolnostima" vrate carinske kontrole na granici između Sjeverne Irske, koja je dio UK, i Irske Republike nakon Brexita.

Mnogi se plaše da bi fizičke infrastrukture na granici predstavljale prijetnju mirovnom procesu ugovorenom sporazumom "Dobri petak" iz 1998. kojim su okončane godine nasilja.

Problem je što brexiteri kao i Demokratska unionistička stranka (DUP) konzervativna, desna sjevernoirska partija, koja podržava manjinsku vladu Therese May smatraju da "backstop" kao predloženi jedni privremeni carinski sporazum može biti prijetnja za integritet Velike Britanije, i ostaviti je vezanu za EU pravila ako ne bude postignut trgovinski sporazum između Londona i Brisela.

U međuvremenu je lider opozicionih laburista Jeremy Corbin pisao premijerki i postavio joj pet uslova za podršku sporazumu o Brexitu i pregovore koji bi, kako je rekao "osigurali jedan senzibilan sporazum koji može dobiti podršku u parlamentu i ujediniti zemlju".

Corbynovih pet zahtjeva uključuju jednu "trajnu i sveobuhvatnu široku trgovinsku uniju UK" u saglasju sa EU trgovinskim pravilima ali sa sporazumom "koji uključuje da se Britanija pita o budućim EU trgovinskim ugovorima".

Lider Laburističke stranke takođe želi blisku saradnju sa jedinstvenim tržištem EU i "dinamično savezništvo o pravima i zaštiti" radnika, tako da standardi UK ne padnu u odnosu na one u EU.

On takođe predlaže učešće u EU agencijama u programima finansiranja, i sporazume o bezbjednosti te zadržavanju pristupa evropskom nalogu za hapšenje.

U pismu Corbyna May se ne pominje prethodni zahtjev da svaki sporazum mora osigurati "tačno iste benefite" koje članstvo na jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji trenutno daje - čime su prema BBC-ju, u suštini ublažili prethodni stranački "test šest" koji je predstavljao njihovu Brexit politiku.

O ovih pet uslova trebalo bi na današnjem sastanku da razgovaraju David Lidington i sekretar za Brexitu u sjenci sir Keir Stramer, ali je ovaj potez ostavio u čuđenju laburiste koji su članovi kampanje "Narod glasa" za još jedan referendum o EU, koji su optužili Corbyna da povlači svoje obećanje dato na stranačkoj konferenciji, da će podržati novo glasanje ukoliko ne ih ne prisili na raspisivanje novih opštih izbora.

Laburistički poslanik Chris Leslie je tweetovao: "Ozbiljno? Nuđenje pomoći torijevskoj vladi da osposobe Brexit? Nije samo politika laburističke konferencije u igri".

"Kada poslovi odu i prihodi za usluge presuše kao rezultat toga -laburističko liderstvo će imati nulto pravo na žalbe: oni dijele odgovornost", konstatovao je u tweetu ovaj laburistički poslanik.

BBC-jev urednik za evropska pitanja Katya Adler navodi da postoji manje više nulto očekivanje da će bilo kakav napredak biti postignut na današnjim pregovorima May sa evropskim zvaničnicima u Briselu, kada je riječ o zahtjevu premijerke da se promijeni odredba o backstopu.

Posljednja vijest iz Londona, pak, glasi da će britanski parlament glasati o prijedlogu za Brexit 14. februara, napisala je liderka torijevaca u parlamentu Andrea Leadsom na Twitteru.

Nije samo Tusk u Evropi frustriran nerealističnim obećanjima vodećih brexitera, oni su, kako navodi BBC, iritirani i onim što vide kao činjenicu da je UK glasalo za Brexit ali nastavljalju da gledaju u Brisel da bi oni izašli sa rješenjem kako da izlazak bude funkcionalan i bezbolan.

Ali najveći evropski zvaničnici to mišljenje ne iskazuju javno.

Imajući u vidu težak politički ples koji May pokušava da odigra sa Vestminsterom, oni shvataju da javna kritička mišljenja EU neće biti od naročite koristi ako na kraju žele postizanje sporazuma o izlasku sa Britanijom.

No, ostaje činjenica da je sve manje vremena za postizanje dogovora kako unutar same Britanije, tako i na relaciji London-Brisel, budući da se rok za izlazak 29. mart približava, i da rastu strahovanja od izlaska Velike Britanije iz EU bez postignutog dogovora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG