Linkovi

Iz kompanije Moderna kažu kako je njihova vakcina 94.5% efikasna u prevenciji COVID-19


Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Moderna logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Moderna logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Kompanija Moderna Inc izjavila je u ponedjeljak da je njihova eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 bila 94.5% efikasna u sprječavanju COVID-19 na temelju privremenih podataka iz kliničke studije u kasnoj fazi, postavši time druga američka tvrtka koja je izvijestila o rezultatima koji daleko premašuju očekivanja.

Zajedno s vakcinom tvrtke Pfizer Inc, koja se pokazala efikasnom više od 90%, Sjedinjene Države mogle bi u decembru imati dvije vakcine odobrena za hitnu upotrebu s čak 60 miliona doza na raspolaganju kraj godine.

Sljedeće bi godine američka vlada mogla imati pristup više od milijardu doza samo od dva proizvođača cjepiva, više nego što je bilo potrebno za 330 milijuna stanovnika te zemlje.

Vakcine, obje izrađena korištenjem nove tehnologije poznate kao informaciona RNK ili mRNA, predstavljaju snažne nove alate za borbu protiv virusa koji je inficirao 54 miliona ljudi širom svijeta i ubio 1.3 miliona. Vijest također dolazi u trenutku kada slučajevi COVID-19 rastu, dosežući nove rekorde u Sjedinjenim Državama i gurajući neke evropske zemlje natrag u blokade (lockdown).

"Imaćemo vakcinu koje može zaustaviti COVID-19", rekao je predsjednik Moderne Stephen Hoge u telefonskom intervjuu.

Modernina privremena analiza temeljila se na 95 infekcija među sudionicima ispitivanja koji su primili ili placebo ilivakcinu. Od toga se samo pet infekcija dogodilo kod onih koji su primili vakcinu, koja se daje u dvije doze u razmaku od 28 dana.

Ključna prednost Modernine vakcine je u tome što joj nije potrebno ultrahladno skladištenje poput Pfizerove, što je čini lakšim za distribuciju. Moderna očekuje da će vakcina biti stabilna na standardnim temperaturama hladnjaka od 2 do 8o C tokom 30 dana, a može se čuvati do 6 mjeseci na -20o C.

Pfizerova vakcina mora se distribuirati i čuvati na temperaturi od -70o C, temperaturi tipičnoj za antarktičku zimu. Na standardnim temperaturama hladnjaka može se čuvati do pet dana.

Podaci Moderninog ispitivanja s 30.000 sudionika također su pokazali da je vakcina spriječila teške slučajeve COVID-19, pitanje koje i dalje ostaje ozvoreno za Pfizerovu. Od 95 slučajeva u Moderninoj studiji, 11 je bilo ozbiljno, a svih 11 dogodilo se među dobrovoljcima koji su dobili placebo.

Moderna, koja učestvuje u programu američke vlade Operation Warp Speed, očekuje da će ove godine proizvesti oko 20 miliona doza vakcine za SAD, od kojih je tvrtka već napravila milione, i spremna je za isporuku ako dobije odobrenje FDA.

"Pod pretpostavkom da dobijemo autorizaciju za hitne slučajeve, bićemo spremni otpremiti gotovo za nekoliko sati", rekao je Hoge. "Tako bi se mogla početi distribuirati trenutno."

Detalji podataka

95 slučajeva COVID-19 uključivalo je nekoliko ključnih skupina kojima je povećan rizik od teške bolesti, uključujući 15 slučajeva u odraslih u dobi od 65 i više godina i 20 u sudionicima iz rasno raznolikih skupina.

Većina nuspojava bila je blaga do umjerena. Značajan dio dobrovoljaca, međutim, nakon uzimanja druge doze doživio je jače bolove, uključujući oko 10% onih koji su imali dovoljno jak umor koji ometa svakodnevne aktivnosti, dok je drugih 9% imalo jake tjelesne bolove. Većina tih pritužbi uglavnom je kratko trajala, rekli su iz tvrtke.

Modernini podaci pružaju daljnju provjeru, obećavajuće, ali prethodno netestirane iRNK platforme, koja pretvara ljudsko tijelo u tvornicu vakcina nagovarajući stanice da stvore određene virusne proteine koje imunološki sistem vidi kao prijetnju i i započinje imunološku reakciju.

Moderna očekuje da će u sljedećih sedmicu dana imati dovoljno sigurnosnih podataka potrebnih za američko odobrenje, a kompanija očekuje da će u idućim sedmicama predati odobrenje za hitnu upotrebu.

Sjedinjene Države imaju najveći svjetski poznati broj slučajeva COVID-19 i smrtnih slučajeva s više od 11 miliona infekcija i gotovo 250 000 smrtnih slučajeva.

Trumpova administracija se prvenstveno oslanjala na razvoj vakcine i liječenja kao svoj odgovor na pandemiju. Moderna je od vlade SAD-a primila gotovo milijardu dolara financiranja za istraživanje i razvoj, a ima ugovor od 1.5 milijardi dolara za 100 miliona doza. Američka vlada također ima mogućnost za još 400 miliona doza.

Komapnija se nada da će 2021. godine imati između 500 miliona i 1 milijarde doza, podijeljenih između američkih i međunarodnih proizvodnih mjesta.

Američka je vlada priopštila da će vakcina protiv COVID-19 biti besplatna za Amerikance, bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje, ili ne ili su pokriveni vladinim zdravstvenim programima poput Medicare.

Moderna je također rekla da će koristiti svoje podatke za traženje odobrenja u Evropi i drugim regijama.

Druge zemlje poput Kine i Rusije već su započele imunizaciju. Rusija je u avgustu odobrila svoju vakcinu protiv COVID-19 za domaću upotrebu prije nego što je objavila podatke iz velikih ispitivanja. 11. novembra su izvijestili da je njihova vakcina efikasna 92%.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG