Linkovi

EU udvostručila vojnu pomoć Ukrajini na 500 miliona eura


Mariupolj, 10. mart 2022.
Mariupolj, 10. mart 2022.

Lideri Evropske unije (EU) složili su se 11. marta da pojačaju pritisak na Moskvu sastavljanjem novog paketa sankcija kako bi je kaznili za invaziju na Ukrajinu i da udvostruče vojnu pomoć EU Kijevu dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Brisel da "učini više" za njegovu zemlju.

Najviši diplomata EU Josep Borrell rekao je 11. marta da su se lideri EU, koji su prisustvovali dvodnevnom samitu u Versaju, kod Pariza, dogovorili da ulože dodatnih 500 miliona eura u fond vojnu pomoć Ukrajini.

"Juče [10. mart] sam dao prijedlog da se udvostruči naš doprinos vojnoj pomoći na 500 miliona eura", rekao je Borrell. "I to će odmah biti urađeno", dodao je.

Ovaj potez dolazi dan nakon što je EU smanjila očekivanja o ubrzanom pristupanju Ukrajine Uniji i više od dvije sedmice nakon ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je prvi put u historiji da EU snabdijeva oružjem zemlju koja nije njena članica.

Zelenski je 11. marta u videoizjavi na Telegramu rekao da "EU treba da učini više, mora učiniti više za nas, za Ukrajinu".

"Odluke političara moraju se podudarati sa raspoloženjem njihovih naroda", dodao je on u saopštenju.

EU je prethodno dala 450 miliona eura na vojne zalihe ukrajinskih snaga za kolektivno snabdijevanje oružjem.

Unija je usvojila mnoge sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruskog finansijskog sistema i njenih oligarha. Ranije ove sedmice, države članice Unije su se složile da uvedu dodatne sankcije za 160 osoba.
Sankcije EU sada se odnose na ukupno 862 pojedinca i 53 subjekta.

Borrell je rekao da će EU nastaviti s razradom novih sankcija usmjerenih na oligarhe i rusku ekonomiju.

Prema navodima zvaničnika EU koji ima direktna saznanja o pregovorima, EU ima za cilj da ima spremne sankcije koje se mogu aktivirati ako rat nastavi eskalirati.

Potencijalne nove krivične mjere protiv Rusije i njenog bliskog saveznika Bjelorusije mogle bi uključivati odvajanje svih njihovih banaka iz SWIFT sistema.

Međutim, potpuni embargo na uvoz fosilnih goriva iz Rusije, sličan onom koji je uveo Washington, za sada se ne razmatra.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, što je najveći napad na evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata. UN je saopštio 11. marta da je Ukrajinu napustilo 2,5 miliona izbjeglica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG