Linkovi

EU priprema novi paket sankcija protiv Rusije


UKRAINE-CRISIS/SANCTIONS
UKRAINE-CRISIS/SANCTIONS

Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na ruske napade na Ukrajinu, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Finskoj, u četvrtak 24. novembra.

Von der Leyen je navela da EU naporno radi "da udari Rusiju tamo gdje boli kako bi oslabila njene ratne kapacitete".

"Zato mogu najaviti da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija", rekla je von der Leyen na press konferenciji.

"Uz to, sigurna sam da ćemo vrlo brzo uspjeti odobriti globalno ograničenje cijene ruske nafte, zajedno s članicama grupe G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo stati sve dok Ukrajina ne nadvlada Putina i njegov barbarski rat", rekla je šefica Evropske komisije.

Von der Leyen nije iznijela detalje o tome koje bi mjere mogla sadržavati nova runda sankcija EU.

Rusija je pod sankcijama Zapada zbog agresije na susjednu Ukrajinu koja je počela 24. februara.

U posljednjem paketu koji je Unija usvojila u oktobru, blok je otvorio mogućnost targetiranja pojedinaca i kompanija u trećim zemljama ukoliko pomažu u zaobilaženju restriktivnih mjera koje su nametnute Kremlju.

Evropski parlament proglasio je u srijedu, 23. novembra, Rusiju državom sponzorom terorizma, tvrdeći da njeni vojni napadi na ukrajinske civilne ciljeve krše međunarodno pravo.

Ruske snage posljednjih sedmica sve više gađaju ukrajinsku infrastrukturu jer se suočavaju sa neuspjesima na ratištu.

U južnom regionu Zapirožja, u raketnom udaru na porodilište poginulo je novorođenče, izvijestio je 23. novembra guverner Oleksandr Staruh.

Rusija negira da je namjerno gađala civile u Ukrajini, ali priznaje da vodi kampanju napada na infrastrukturu za električnu energiju. Moskva poručuje da joj je cilj smanjiti sposobnost Kijeva da se bori, čime ga prisiljava na pregovore.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG