Linkovi

Ukrajinci pate u hladnoći i mraku dok predsjednik poziva UN da kazni Rusiju


Catherine, 70, looks out the window while holding a candle for light inside her house during a power outage, in Borodyanka, Kyiv region, Ukraine, Thursday, Oct. 20, 2022.
Catherine, 70, looks out the window while holding a candle for light inside her house during a power outage, in Borodyanka, Kyiv region, Ukraine, Thursday, Oct. 20, 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da djeluje protiv Rusije zbog zračnih napada na civilnu infrastrukturu koji su ponovno bacili ukrajinske gradove u mrak i hladnoću dok zima dolazi.

Rusija je u srijedu pokrenula raketni napad širom Ukrajine, ubivši 10 ljudi, prisilivši gašenje nuklearnih elektrana i prekid opskrbe vodom i strujom u mnogim mjestima.

"Danas je samo jedan dan, ali primili smo 70 projektila. To je ruska formula terora. Sve je to protiv naše energetske infrastrukture", rekao je Zelenskiy putem video veze u dvoranu vijeća. "Bolnice, škole, prijevoz, stambene četvrti, sve je stradalo."

Ukrajina je čekala da vidi "vrlo čvrstu reakciju" svijeta na zračne napade u srijedu, dodao je.

Vijeće vjerovatno neće poduzeti ništa kao odgovor na žalbu jer je Rusija članica s pravom veta.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin "očito koristi zimu kao oružje kako bi nanio golemu patnju ukrajinskom narodu".

Ruski predsjednik "pokušat će zamrznuti zemlju u pokornost", dodala je.

Ruski veleposlanik pri UN-u, Vasily Nebenzya, odgovorio je požalivši se da je protiv pravila vijeća da se Zelenski pojavljuje putem videa, te je odbacio ono što je nazvao "nepromišljenim prijetnjama i ultimatumima" Ukrajine i njezinih pristaša na Zapadu.

Nebenzja je rekao da su štetu ukrajinskoj infrastrukturi uzrokovale rakete koje su ispalili ukrajinski sistemi protivzračne odbrane, a koje su se srušile na civilna područja nakon što su ispaljene na ruske projektile, te je pozvao Zapad da prestane opskrbljivati Kijev projektilima protivzračne odbrane.

ŽIVA JE

Kijev je bio jedna od glavnih meta raketnih napada u srijedu. "Danas smo imali tri pogotka na visoke stambene zgrade. Nažalost, 10 ljudi je umrlo", rekao je ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrsky. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaj

Eksplozije su potresle ukrajinsku prijestolnicu dok su ruski projektili padali, a ukrajinske protivzračne odbrambene rakete ispaljene u pokušaju da ih presretnu.

"Naša mala je spavala. Ima dvije godine. Spavala je, pokrila se. Živa je, hvala Bogu", rekao je muškarac koji se predstavio kao Fjodr, vukući kofer dok se udaljavao od zadimljenog stana zgrada koja je pogođena u Kijevu.

Cijela kijevska regija, u kojoj živi preko 3 miliona ljudi, ostala je bez struje i tekuće vode, rekao je guverner Kijeva. Veći dio Ukrajine imao je slične probleme, a neke su regije uvele hitna isključenja struje kako bi pomogle u očuvanju energije i izvršile popravke.

Zelenskiy je rekao da se struja i druge usluge ponovno povezuju u više područja. "Električari, komunalni radnici, hitne ekipe rade danonoćno", rekao je u video obraćanju.

Temperatura je bila minus 3,4 Celzija u Kijevu rano u četvrtak, a 70% grada ostalo je bez struje, rekao je gradonačelnik.

Od oktobra, Rusija je priznala da cilja na ukrajinsku civilnu energetsku mrežu daleko od linija fronta dok je ukrajinska protivofanziva ponovno zauzela teritorij od ruskih snaga na istoku i jugu.

Moskva kaže da je cilj njenih raketnih napada oslabiti sposobnost Ukrajine da se bori i natjerati je na pregovore. Kijev kaže da napadi na infrastrukturu predstavljaju ratne zločine, s namjernom namjerom da se naškodi civilima i slomi nacionalna volja.

To se neće dogoditi, obećao je Zelenskij u video obraćanju objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram: "Sve ćemo obnoviti i proći kroz sve ovo jer mi smo nesalomljiv narod."

BORBA SE NASTAVLJA

Kopnene bitke i dalje bjesne na istoku, gdje Rusija vrši ofanzivu duž linije bojišnice zapadno od grada Donjecka, koju od 2014. drže opunomoćenici Moskve.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da su ruske snage ponovno pokušale napredovati prema svojim glavnim ciljevima u regiji Donjeck - Bakhmutu i Avdiivki. Ruske snage granatirale su oba područja i koristile zapaljive naprave kako bi zapalile ukrajinske položaje s ograničenim uspjehom, rekao je Glavni stožer.

Među onima koji se bore protiv Rusa u Bakhmutu je jedinica čečenskih boraca, koji se nadaju da bi ukrajinska pobjeda mogla izazvati političku krizu u Rusiji i srušiti moćnog promoskovskog vođu Čečenije.

“Ne borimo se samo zbog borbe. Želimo postići slobodu i neovisnost za naše nacije,” rekao je borac s bojnim imenom Maga.

Južnije, ruske snage su se ukopavale na istočnoj obali rijeke Dnjepar, rekao je glavni štab, granatirajući područja na zapadnoj obali uključujući grad Herson, koji su nedavno vratile ukrajinske snage.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje sa bojnog polja.

Moskva kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" kako bi zaštitila govornike ruskog jezika u, kako je Putin nazvao, umjetnoj državi isklesanoj od Rusije. Ukrajina i Zapad nazivaju invaziju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Zapadni odgovori uključivali su finansijsku pomoć vrijednu milijarde dolara i najsavremeniju vojnu opremu za Kijev te valove kaznenih sankcija Rusiji.

XS
SM
MD
LG