Linkovi

Ukrajina: Ruski napad na porodilište, ubijena beba


Srušena bolnica u napadu na Vilnijansk, u Zaporoškoj oblasti
Srušena bolnica u napadu na Vilnijansk, u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je tokom noći u ruskim vazdušnim napadima pogođeno porodilište na jugu zemlje, i da je u napadu poginula jedna beba, a njena majka je ranjena.

Saopšteno je da je raketa pogodila dvospratnicu u centru grada Vilnijanska, u Zaporoškoj obalasti. Iz ruševina su izvučeni jedna porodilja i doktor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu da "Rusija nastavlja borbu protiv civila i civilnih objekata".

"Neprijatelj pokušava da terorom postigne ono što nije uspio za 9 mjeseci. Ali, odgovaraće za sva zlodjela koja je učinio u našoj zemlji", kazao je Zelenski i pozdravio odluku Evropskog parlamenta da Rusiju označi kao "državnog sponzora terorizma".

Nestanci struje širom zemlje

Novi ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu doveli su do nestanka struje širom zemlje, ali i u susjednoj Moldaviji. Nova oštećenja na elektroenergetskoj mreži znače i nove probleme za civile pošto konstantna granatiranja nanose više štete energetskom sistemu, nego što se može popraviti.

Čak i prije ovih napada, Zelenski je rekao da je već oštećeno pola ukrajinske infrastrukture.

Zvaničnici Kijeva saopštili su da su tri osobe u tom gradu poginule, a devetero je ranjeno, nakon što je jedna od granata pogodila dvospratnicu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je "pogođen jedan od infrastrukturnih objekata glavnog grada", uz još nekoliko eksplozija, te da je u čitavom Kijevu prekinuta opskrba vodom.

Milioni Ukrajinaca se suočavaju sa stalnim prekidima u opskrbi električnom energijom i drugim komunalnim uslugama. Zvaničnici te zemlje kažu da vjeruju da se Rusija nada da će takvi problemi usred zime okrenuti javnost protiv ukrajinskih vlasti i nastavka rata, ali da to zapravo izaziva suprotan efekat.

Racija u manastiru

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila da je sprovela raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu, kako bi spriječila "subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi".

Neobična akcija sprovedena je u manastiru pod zaštitom UNESKA, pošto je sveštenik govorio pohvalno o Rusiji na liturgiji.

Ruska pravoslavna crkva snažno podržava Vladimira Putina u višemjesečnoj invaziji na Ukrajinu, dok su mnoge pravoslavne ckve sa njom prekinule kontakte upravo zbog te podrške.

Ukrajinska bezbjednosna i obavještajna služba saopštila je da su agenti pretraživali zgradu u potrazi za sakrivenim oružjem ili potencijalnim špijunima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je ukrajinsku vlast da ratuje protiv Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske pravoslavne crkve, opisao je rusku invaziju kao "metafizičku borbu Rusije i Zapada", a raciju u manastiru označio kao "akt zastrašivanja".

Dio informacija u ovom tekstu iskorišten je iz izvještaja agencija AP, AFP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG